Ахмед Башев: Играх и пих с ромите в „Кремиковци“ на 6 май, защото ги обичам, проблемът в Гърмен е, че нямат респект от Минка Капитанова

73422-632x358

А. Башев гордо показва добре поддържаната градина, но не иска да коментира размириците в Гърмен

„От две години не съм във властта, нямам какво да кажа по въпроса с ромите от махала „Кремиковци“, няма да коментирам, сега си копая чушките в двора на къщата и това ме интересува, за другото питайте кметицата Минка Капитанова”, с тези думи бившият кмет на Гърмен и бивш депутат от ДПС Ахмед Башев отхвърли телефонната покана на в. “Струма“ да коментира екшъна в Гърмен, както и факта, че много от местните хора свързват ромския проблем с неговото управление. Все пак решаваме да изненадаме г-н Башев и да проверим на място как са чушките му в двора на къщата в Огняново. Ексдепутатът е свил уютно семейно гнездо на няколко преки от училището в Огняново, намираме бързо къщата, която не е от типа помпозни имения на новозабогатели политици, но си личи, че е правена с мерак, особено дворът. Чушките наистина са прясно окопани, тревата прясно окосена, дръвчетата грижливо подрязани, малка масичка с няколко стола и хамак в двора допълват картината за селска идилия. В задния двор Башев е паркирал минитрактор „Мицубиши“, а на улицата до самия край на къщата му е спрял огромен джип „Мерцедес“. Оказва се, че не е негов, а на съседа. Звъним отново по телефона и като разбира, че екипът на „Струма“ е пред дома му, Башев склонява да дойде, казва след 4 минути и точно след толкова сребристото му „Ауди А8”, което купи за началото на първия си депутатски мандат, паркира отпред. Посреща ни приветливо, с усмивка, и пак набляга на отказа си да коментира ситуацията в Гърмен.

„Питайте ме за градината, ето това са чушките, тук са дръвчетата -сливи, ябълки, череши, тук съм посадил киви, тук арония, но за ромския проблем няма да говоря, отказах на всички репортери досега”, продължава да настоява той. Упорстваме и ние, и макар и с неохота, Башев открехва леко завесата: „Ромите пришълци в „Кремиковци“ не са повече от 20-30, каквото и да се говори. Това са си местни хора, преди 10-15 години бяха около 350, но имат много висока раждаемост, там се раждат по 50 деца годишно, ето откъде се е увеличило населението, не е от пришълци. Що се отнася до проблема, нека Минка Капитанова да каже защо не са съборени незаконните къщи, какво се прави и пр. , който си е надробил кашата да си я оправя, аз съм никой.”

Питаме го и за клипа с хорото, което е играл на Гергьовден в махалата с ромите. „Да, – признава Башев с охота – поканиха ме като гост, бях там, пих, играх хоро, аз ги обичам тези хора, не съм като някои, които на избори се обръщат с думите „братя роми”, а сега са „мръсни цигани”! Този, който твърди, че аз съм ги довел, за да гласуват за мен, нека да видят резултатите от последните два парламентарни избора, с по 300 гласа в тази махала печелят ГЕРБ”, контраатакува Башев. Изтъква и още един аргумент в своя защита – с решение на бившия земеделски министър от 2002 г. Венцислав Върбанов са предоставени 60 декара държавен горски фонд във въпросната махала „Кремиковци“ на общината за решаване жилищния проблем на бедните роми. Повече отново отказва да коментира с уговорката, че ще го направи наесен, ако отново се кандидатира за кмет на общината.

На изпроводяк не пропуска отново да захапе бившата си заместничка и настоящ опонент Минка Капитанова с думите: „Проблемът с ромите в Гърмен ще се разреши чак през есента на изборите, защото сега всичко идва от факта, че те не изпитват респект към Капитанова.”

А дотогава той възнамерявал да се концентрира единствено върху градината си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене