6 пожара в Кюстендилско гасиха огнеборци за ден

огнеборци

6 пожара са гасили екипи на РСПБЗН в Кюстендилска област вчера. Всички пожари са причинени поради небрежно боравене с открит огън. Щети е нанесъл 1 от пожарите – възникнал в землището между селата Горна и Долна Гращица. Огънят е обхванал площ от 50 дка сухи треви, навлязъл е в овощна градина и е унищожил 5 дка. При потушаването на пожара са оказали помощ и местни жители.

Поради зачестилите пожари в населените места, земеделски земи и вилни зони, причинени от започнало пролетно почистване и свързаното с него изгаряне на горими отпадъци и сухи треви от ОУПБЗН – Кюстендил, напомнят:

Паленето на горимите отпадъци е абсолютно забранено / чл. 6, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на земеделските земи/. Административно-наказателните мерки, които се налагат при неспазване на забраната са от 1500 до 6000 лв.

Призовават населението да прояви гражданска съвест и отговорност за недопускането на такива дейности, причиняващи сериозни вреди, както на националното богатство, така и на всеки от нас чрез нарушаване на екологическото равновесие и замърсяване на атмосферата.

Препоръчват, когато се налага палене на отпадъци в личните дворове на населението, да се спазват следните правила за пожарна безопасност:

– да не се извършва палене на горими отпадъци до сградите;

– палене да не се извършва при наличие на силен вятър;

– огънят да не се оставя без наблюдение до пълното му угасяване;

– за всеки конкретен случай на запалване да се предвидят подръчни средства за гасене – съдове с вода, лопати, премити и тупалки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене