Д-р Пандев: Сливането на МБАЛ с диспансерите ще доведе до фалит на държавната болница

109858-19.03.2015-pandev-1

Надявам се, че присъствието на кмета Атанас Камбитов и председателя на ОбС Радослав Тасков на протеста на колегите от онкоболницата да означава, че те няма да допуснат сливането, изрази увереност общинският лидер на БСП

Софиянци започват строеж на втора частна болница в Благоевград

Сливане на МБАЛ Благоевград с бившите диспансери ще доведе до фалит на държавната болница. Това мнение изрази бившия директор на най-голямото болнично заведение в Пиринско доктор Владимир Пандев. Той се изказа категорично против намеренията на здравния министър Москов свързани със сливането на здравни заведения.

„В началото на управлението си министър Москов тръгна добре по отношение на Спешната помощ и проблемите, които колегите там срещаха при посещения при пациенти. След това обаче реформите му стават притеснителни. Въвеждането на фиксирани бюджети на болниците е пример за едно от лошите му решения. А сега, след фиксираните бюджети, реши и да слива болници. Предтекстът спестени пари може да изглежда добър, но притеснение буди фактът, че в някой частни болници парите се увеличават. Съкращават се бюджети и персонал в държавните болници, а се стимулират частните болници – това е абсурд”, коментира Пандев.

 

Според общинския лидер на БСП в Благоевград се налага мнението че министър Москов е решил да се разправи с държавните болници. Във връзка с афишираното сливане на онкоболницата с МБАЛ Благоевград доктор Пандев изрази надежда че то няма да се случи.

„Принципал на бившите диспансери е община Благоевград и такова сливане трябва да бъде разрешено от ОбС Благоевград. Аз не вярвам общинските съветници да го разрешат”, добави Пандев и изрази увереност, че присъствие на кмета Атанас Камбитов и председателят на ОбС Радослав Тасков на протеста на колегите от онкоболницата означава точно това, че те няма да допуснат сливането.

Той изрази мнение, че едно присъединяване към МБАЛ на онкоболницата и останалите медицински дружества в Благоевград ще доведе но фалит на държавната болница.

„МБАЛ има дългове от 3 милиона и 200 хиляди лв., като към тях прибавим и задължения на останалите болници, нещата вървят към фалит. Около 300-400 хил. лева са задълженията на МБАЛ към фирми доставчици. Ако някой от тези доставчици поиска запориране на сметките на болницата, това означава, че лекарите остават без заплати, а пациентите без лекарства”, коментира Пандев и допълни, че по този начин при едно сливане и онкоболните ще останат без животоспасяващи лекарства.

 

Докторът изрази притеснения за бъдещето на МБАЛ Благоевград и заради афиширани слухове за строеж на втора частна болница в Благоевград.

„Чувам такива слухове, говори се, че софиянци ще строят. Ако това стане, то тази болница отново ще отнеме кадри от МБАЛ Благоевград. Притеснен съм че държавната болница умишлено се води към фалит”, добави Пандев.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене