Българският бизнес навлиза в период на плах оптимизъм

 Социолога Кънчо Стойчевснимка: БГНЕС

Българският бизнес навлиза в период на плах оптимизъм. България не се намира в рецесия – това каза в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия социологът Кънчо Стойчев по повод изследване на TNS, което е извършено по поръчка на Съюз „Произведено в България“.

„25 години сме втренчени в политиката и забравяме най-важното – икономиката. Това е най-голямата грешка на българския преход. В икономическо отношение не се намираме в състояние на криза. Политическа криза имаме, но тя продължава 25 години. Тя се отразява на представите ни за икономиката. Последното тримесечие на 2013 година обаче е рекордно по отношение ръст на БВП“, допълни той.

Стойчев допълни, че дори се очаква 15% от работодателите да повишат работните заплати на служителите си.

„Основният разговор в България трябва да бъде за малкия и среден бизнес, където се създават работни места. Проблемът тук е, че изискванията за стартиране на бизнес за тези хора и за големите компании са едни и същи“, категоричен е социологът.

Кънчо Стойчев отказа да коментира политическите показатели. Той само отбеляза, че се запазва паритет между двете основни сили – БСП и ГЕРБ, а що се отнася до новата формация на Георги Първанов – АБВ, социологът само „открехна завесата“ като прогнозира, че Ивайло Калфин има реални шансове да бъде евродепутат, тоест той ще прескочи бариерата, която на тези избори ще бъде около 5,8%.

Източник: NovaNews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене