Регионален исторически музей – Благоевград отбеляза нощта на музеите

RIM_BL_7

България и страните от Европейския съюз за 11-та поредна година отбелязаха Европейската нощ на музеите и на галериите – 18 май. Инициативата е организирана за първи път през 2005 г. от френското министерство на културата и само за няколко години се разпространява, налага и превръща в традиция из цялал Европа.
Екипите на Регионален исторически музей – Благоевград и община Благоевград бяха подготвили специална програма за всички посетители. Музеят отвори врати в 14:00 часа с представления за най- малките гости. Фоайето на музея се превърна в сцена, на която излязоха деца от танцово студио „Божана” към Младежки дом – Благоевград с ръководител Красимира Митова и изпълнители на музикална академия „Престо”.
Отново за най-малките в 15:00 часа, в зала „Праистория”, четоха приказки за „Историята на света” от Александър Фол. В същия час започна прожекция на ревю – спектакъла „Момина руба”. Филмът представя многообразието и красотата на женските народни празнични костюми на Югозападна България, носени в края на XIX – началото на XX век. Детско-юношески театър „Щурчо” към Обединен детски комплекс – Благоевград с ръководител Юлия Дживджорска представиха постановката „Изпаднали от каруцата” по Йордан Радичков. С тази постановка ДЮТ „Щурчо” печелят голямата награда на международния фестивал „Млади таланти” в София.
Красотата на народния танц представиха танцьорите на фолклорен ансамбъл „Пиринска китка” с ръководител Лилян Данчев. „Измирлиева къща” събра под покрива си почитатели на старите градски песни, които бяха припомнени от група „Нежни звуци” към читалище „Н.Вапцаров – 1866” – Благоевград с художествен ръководител Валентин Георгиев.
Малко по- късно Биг Бенд – Благоевград с ръководител Борис Янев посрещна с концерт посетителите на музея.
Точно в 19:30 часа д-р Христина Цонева, директор на РИМ – Благоевград, официално откри „Европейска нощ на музеите, галериите и театрите”. След което тя даде думата на Христина Шопова, директор на дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Благоевград.

H.Shopova
„Уважаеми музейни работници, искам да изкажа преклонението си и уважението си към това, което правите. Продължавайте все така усилено и усърдно да работите. Надявам се музеят да има все повече посетители и гости. От мен и от целия екип на Община Благоевград ви желая здраве, вдъхновение и на добър час”, каза Христина Шопова в приветствено слово и връчи и грамота „За проявено родолюбие и патриотизъм и професионална и обществена дейност” на екипа на РИМ – Благоевград.
По време на откриването д-р Цонева връчи грамоти на дарители и съмишленици на музея.
В 20:30 часа откриха фотоизложбата „Мегалититите по днешните български земи – какво оцеля до началото на ХХ век. Странджа, Сакар, Източни Родопи”. Експозицията е дело на физика доц. д-р Любомир Цонев, един от най-известните изследователи на мегалитите у нас.
От 21:00 часа на сцената излязоха легендарните артисти от ансамбъл „Пирин”. Изпълненията „Тъпани”, Игра от Петричко”, „На мегдана” и хор към състава, приятно изненадаха и очароваха публиката.
Заместник – директорът на РИМ – Благоевград Илия Гоцков, откри изложба „Веселякът веселушко” . Тя е гостуваща експозиция от „Музей на хумора и сатирата” – Габрово.
Екипът на Регионален исторически музей – Благоевград наред със занимателната програма подари на част от посетителите пъзели с изображението на музея, а на всички бяха раздавани светещи гривни, които символизираха инициативата „Европейска нощ на музеите, галериите и театрите”.

RIM_BL RIM_BL_2 RIM_BL_3 RIM_BL_4 RIM_BL_5 RIM_BL_6

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене