Няма пари за имплант за премазаната от автобус Гергана Кюмкова

гергана кюмковаГергана Кюмкова, чиито крака бяха премазани от автобус преди 12 дни, трябва да си плати имплант с цена между 1000 и 2000 лв. Това важи за общо към 4000 пациенти на “Пирогов” годишно и за всички останали, които се нуждаят от подобни медицински изделия у нас. Причината е, че здравната каса не ги плаща.

28-годишната Гергана Кюмкова падна на 29 януари при отваряне навратите на автобус в движение по линията Гоце Делчев – с. Балдево. В “Пирогов” я спасиха и вече е сигурно, че жената отново ще ходи.

Досега сме поставили 2 титаниеви пирона за фиксиране на единия крак, които струват 360 лв., обясни доц. Асен Балтов, шеф на Първа травматология в “Пирогов”. И те са за сметка на пациентите. Другият крак е с временна външна фиксация.

От днес започва реконструктивно лечение в Клиниката по изгаряния, тъй като временно закрепеният крак е с над 500 кв. см ранева повърхност. Там ще възстановяват кожата, сухожилията и мускулите. След това Гергана ще се върне в травматологията, за да  фиксират крака с импланта.

Здравната каса няма пари да ги плаща изцяло, но може да въведе поне частично финансиране, предлага доц. Балтов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене