Яне Янев: Почти цялата област се управлява с арогантен феодален корумпиран режим! Трябва да се промени!

Яне Янев

За разлика от феодалния модел, който реди кандидатските си листи тайно, задкулисно, с пари и схеми, ние искаме общинските съветници да бъдат пред­лагани и утвърждавани прозрачно, свободно и честно.

Яне Янев е бъл­гарски политик, председател на политическа пар­тия „Ред, закон­ност и справед­ливост“. Роден е в Сандански през 1971 г. Завършил е математиче­ска гимна­зия, а после завършва Аграрния уни­верситет в Пловдив със специалност агроинженер. Завършва и второ висше образование с магистърска степен по ико­номика и ме­ниджмънт.

Политиче­ската му ка­риера тръгва от студентски­те барикади през 1990 г., където става лидер на не­зависимата студентска организация в Пловдив. През 1992 г. е член на УС на БЗНС „Ни­кола Петков”. През 1994 г. е избран за член на ПП на БЗНС и е председа­тел на Експерт­ния съвет на БЗНС и ПГ на Народен съюз в 37-то Народно събрание.

През 1997 г. се оттегля по­ради разногласия с Мозер и до 2000 г. е директор на кон­сервен комбинат. Тогава се връща в политиката отново и става основател и предсе­дател на НС-БЗНС. Такъв е до 11 декември 2005 г., ко­гато организацията се тран­сформира в партия „Ред, за­конност и справедливост”, на която Янев става главен секретар.

На президентски избори през 2006 г. РЗС издига Геор­ги Марков за кандидат-пре­зидент, но той получава само 2,716% и подава остав­ка като председател на РЗС. Лидерският пост заема Яне Янев.

На 10 април 2009 г. става председател на ПГ на „Ред, законност и справедливост” и е такъв до края на мандата на 40-то НС.

Яне Янев е мажоритарен кандидат и водач на листа на РЗС в 1 МИР- Благоевград за парламен­тарните из­бори през 2009 годи на.

Става депутат от РЗС и оглавя­ва Пар­ламен­тарната група на РЗС в 41- вото НС.

– Г-н Янев, как ще коментира­те изнесената информация за пазарджиш­кия и хас ковския кмет,

която преди години Вие пръв оповестихте?

– От репортажа не стана ясно има ли съд и прокура­тура в Хаско­во? А НАП а не би да е частна фирма на фами­лията? А I РИОСВ I закри­та ли е в Хас­ково? Изобщо Хасково извън юрисдик­цията на Република България ли е? Фа­милията на Георги Ива­нов хасков­ската Коза Ностра ли е? Тези въпроси потвържда­ват тезата на РЗС, че кмето­вете феодали са най-мощният инкубатор за ко­рупция в местна­та власт. Темата за кметския феодали­зъм и списъкът с топ 10 на кметовете феодали из­готвен от РЗС е по-ак­туален от вся­кога. Това, което ние опо­вестихме на нарочна прес­конференция точно преди 6 години за хасковския фео­дал сега се потвърждава с още по-голяма сила.

Основателно възниква въпроса, ако тогава хасков­ския велможа е имал чадър от тройната коалиция, сега кой го пази?

Реформаторския блок стои ли зад Георги Иванов, подкрепя ли го? Считат ли реформаторите, че фамили­ята Иванови е забогатяла законно?

Народният представител Станислав Иванов какви ин­тереси на „фамилията“ пред­ставлява, както се изрази баща му, скандалният кмет на Хасково?

  • Добре, как според Вас ще се развие казуса с хас­ковския кмет?
  • Аз бих искал да продъл­жа с въпросите и да попитам след изнесените в репорта­жа на БТВ данни, включи­телно за сделки на фирмата управлявана от Станислав Иванов, предвижда ли съ­щият доброволно да снеме депутатския си имунитет, за да не пречи на разследване­то, след като прокуратурата вече се самосезира? Каква е позицията на вице­премиера Меглена Кунева, реформираща органите за борба с корупцията? Пред­вижда ли предлаганата от нея реформа конкретни мер­ки срещу кметовете феодализиращи по подобен начин българските градове и общи­ни?
  • РЗС ще участва ли са­мостоятелно на местни из­бори в Благоевградска об­ласт?
  • Ще участваме самостоя­телно и ще имаме изненад­ващо силни кандидати за кметове и общински съвет­ници. Ще заложим на нови хора с нови идеи и възмож­ности.
  • Каква е вашата цел?
  • Нашата цел е арогантни­ят и корумпиран феодален режим на местното самоу­правление почти в цялата област да бъде заменен с модерен и граждански екс­пертен модел на управление. За пръв път гражданите ще имат възможност пряко да номинират кандидати за кмет и съветници. За раз­лика от феодалния модел, който реди кандидатските си листи тайно, задкулисно, с пари и схеми, ние искаме общинските съветници да бъдат предлагани и утвър­ждавани прозрачно, свободно и честно. РЗС ще бъде единствената партия, която ще предостави над 50% от местата в кандидатските си листи на гражданската кво­та. Ще включим в екипа ни хора, които са успели сами в живота – като предприемачи, хора на изкуството, учители, лекари, личности с автори­тет. Хора, които са заслужи­ли уважението на другите и които уважават себе си.
  • Подготовката на избо­рите във вашия роден град Сандански как върви?
  • Сандански се пробужда бавно, но сигурно. Получи се небивал интерес към въз­можността граждани лично да номинират кандидат об­щински съветници онлайн. И така моите съграждани започнаха изграждането на новото управление на общи­ната.

Инициативата гражданите да номинират кандидати­те за общински съветници, само за два дни беше под­крепена от 271 граждани и видяна от поне 21 080, според официалните данни на Фейсбук. Нещо повече – първите десет номинации на кандидат съветници вече са факт. В това виждаме как Сандански се обединява около голямата идея за съ­щински ново, не само като състав, но и като начин на работа, управление на общи­ната. Сред номинираните до тук има личности от сферата на финансите, образование­то, спорта, земеделието и ин­формационните технологии. Добре дошли са номинации на свободомислещи и дейни хора от всички поприща. За-

  • щото това е шанс да посочим до­стойния, доказал се във времето човек, измежду нашите лични познати и при­ятели, измежду нашите колеги.
  • Кой ще бъде кандидат на РЗС за кмет на род­ния Ви Сандан­ски?
  • Как кой?
  • Който може да спечели избори­те още на първи
  • тур. Сандански има нужда от развитие, от напредък от кмет със силен екип. Не случайно само преди две седмици моите съграждани в специална анкета отгово­риха какъв трябва да бъде следващия кмет:
  • Да не е участвал по ни­какъв начин в управление­
  • то на община Сандански до сега – да не е бил общински съветник или част от ад­министрацията на Тотев – 28.83%
  • Да е доказал, че може да седне на една маса с личности от национален и дори международен кали­бър, но не в ресторант, а по работа – 23.62%
  • Да е достатъчно млад, за да е енер­гичен и ам­бициозен, но и достатъчно опитен – 19.02%
  • Да е ро­дом от Сан­дански, но и да има профе­сионален опит на високо ниво в упра­влението на държавата – 15.64%
  • Да е улегнал семеен мъж и да носи православ­ните ценности – 12.88%
  • Тези отговори категорично дават насоката на вота на 25 октомври тази година и подсказват, че огромна част от жителите на Сандански и съставните села искат нов модел на управление.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене