ТОП СКАНДАЛНО! Кметът на община Белица Ибрахим Палев към християнското население: Още стотина години ще сте си под робство, да свиквате…

изтеглен файлПоследната стъпка на Палев кърти мивки – той буквално „подари“ триетажния хотел в центъра на Белица на хасковската фирма „Финрест“ ЕООД, за да влее и решаващата капка „унижение“, която беличани не могат да преглътнат

„Още стотина години ще сте си под робство, да свиквате“, така кметът на община Белица, Ибрахим Палев, посреща всички недоволства на местното християнско население и единиците представители на мюсюлманската вяра, които се осмеляват да възроптаят срещу действията му в белишкото кметство. Да „коли и беси“ в Белица пък увереност му дава здравият гръб на племенника му – прогонения депутат от ДПС – Муса Палев, който му е като ръчичка и безплатен лъбист за пред институциите в столицата. ДПС се грижи отдавна да подсигури удобни чиновници, които да следват линията на партийната централа надолу по веригата. От години в общината не се допуска християнин на работа. „Като влезеш в съвета, все едно си в Анадола. Едно българско име не можеш да видиш по вратите“, оплака се пред Топ Преса 60-годишният Георги Банков от населеното място.

За това български бизнесмен да пробие до някой от проектите на общината не може да става и дума. „Няма смисъл да си купувате тръжни документи. Тези неща си ги правим за наши фирми“. С тези думи подчинените на Палев посрещат желаещите да участват в търговете на общината.

„Аз няма как да разбера коя фирма е на ДПС и коя не е. Не мога да ги разпознавам“, невинно отговаря кметът на въпроса, защо нито една българска фирма не е спечелила поръчка по време на мандата му.

Вече доста години от началото на управлението си досега Палев е оползотворил единствено, за да облагороди родното си село – Драглище, едно от 11-те села, които влизат в община Белица. Асфалтирал е главната му улица към дома си, построил е мост. Снабдил го е и с водопровод.

Малкото направено извън родното му село пък е насочено към останалите села, населени с твърд електорат на ДПС. Колектор е изграден в с. Бабяк, предстои да се отвори път между него и село Лютово.

Прогоненият депутатът от ДПС Муса Палев, който не се притесни особено от масовите недоволства срещу чичо си Ибрахим, по време на последните местни избори провели се в Белица. Напротив, твърдо застана до чичо си и заяви, че тези които го хулят, са били „пратени“ и „тъпи“.

За сметка на това пък в града не се е появило нищо вече десетки години. Дискриминацията на Белица заради околните села кметът обясни пред човек на Топ Преса така: „Има си приоритети. В крайна сметка трябва да има йерархия. Те не са гласували за мен, нямат право да изискват“.

Удивен от нелепото управление на Палев е дори предишният кмет на Белица Ха-сан Илан, също издигнат от ДПС. „Трябва да се престане с тази тайна политика и пълна некомпетентност. Много е страхлив и послушен пред централата. Така нищо не се постига“, убеден е Илан.

От времето, откакто Палев ръководи общината, тя е прекъснала връзката си и с единствената инициатива, от която планинското градче придоби популярност -парка за танцуващи мечки на фондацията на Бриджит Бардо „Четири лапи“. „Така е само по-добре за фондацията, защото може да прави каквото си иска. Общината обаче не може просто така да остави парка в ръцете им, защото цялата земя, на която е построен, е нейна“, обясни още бившият кмет.

Пълното доминиране на ДПС в града не се изчерпва само с кмета, със седемте от общо дванайсет общински съветници и цялата администрация. Същото е съотношението в открития преди няколко години полицейски участък

към РПУ -Разлог. В него християните са 4 от общо 16, а самите полицаи не отричат, че ако не симпатизираш на ДПС, няма смисъл да кандидатстваш за място в участъка. Това пък се отразява доста пряко на населението. „Елате да видите какво става в петък, когато се събират повече коли около пазара. Бележките за неправилно паркиране се поставят тук-там – само, където е спрял християнин“, обясняват беличани.

Георги Банков показва паметника, издигнат по случай 100-годишнината от Илин-денско-Преображенското въстание. Всички дали пари за него, са включвани в „черен“ списък от общината.

Последната стъпка на Палев обаче кърти мивки, той буквално „подари“ триетажния хотел в центъра на Белица на хасковската фирма „Финрест“ ЕООД, за да влее и решаващата капка „унижение“, която беличани не могат да преглътнат. Първо кметът въобще не оповестява, че търси фирма, която да стопанисва хотела. След това създава акционерно дружество заедно с хасковската фирма „Финрест“ ЕООД. Наричат го „Белица тур“. В него кметът сам се упълномощава да представлява общината и влиза в дружеството, като апортира хотела. Оценката му в документацията е 363 хил. лв., при положение, че само последният ремонт, който е направен преди две години, е бил на стойност 270 хил. лв. Въпреки че Палев влиза в „Белица тур“ с единствения сериозен имот на общината, договорът е изготвен така, че тя да разполага едва с една трета от акциите в него.

Документът дава възможност и дяловете на двамата партньори да се отстраняват принудително. „Всичко е направено така, че просто общината в един да остане без акциите си и съответно без хотела“, коментираха юристи пред Топ Преса.

Освен това пред общинския съвет кметът представя предложението за създаването на дружеството с подправено име на фирмата, с която действително ще си партнира. Вместо известната в Турция заради честите си занимания с контрабанда момент „Финрест“, с която реално се готви да сключи договора, кметът вписва в документа фирма „Финтекс“.

Това изчерпва търпението на                християните в града, които се организират в инициативен комитет и събират над сто души на протестен митинг. С тях на площада излизат и 10-12 мюсюлмани. Инициаторите изпращат покана до кмета, под която обаче се страхуват да се подпишат, защото са убедени, че последствия ще има. Те и не закъсняват. Палев привиква местните бизнесмени християни и им обяснява да не се захласват по гражданските инициативи. „Сами си ритате работата така“, предупреждава ги той. Въобще и не се явява на митинга. За щастие областният управител разваля сделката, макар тя да се работи под нова схема в днешни дни.

 За да го накарат да отговори на въпросите на беличани, пък членовете на инициативния комитет се принуждават да съберат всички           депутати от района и да изправят кмета на разпит.

Местните обаче са категорични, че няма да спрат дотук. „Покорният умира като роб. Следващата ни стъпка е гражданско неподчинение. Стига ни, че 500 години сме били под робство“, заканват се хората.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене