Потресаващи факти около трагедията в Яхиново! Отец Георги Паликарски: Намерих бутилка в колата!

катастрофа ЯхиновоЕмил, Милчо и Светослав пили цял ден, после се качили в колата

Проклятие и алкохол убиха петима души

Две от момчетата имали бал след дни, телата им подскачали от токовия удар

Черна прокоба е една от основните причини за стана­лата зверска катастро­фа и нелепа смърт на петима души в дупнишкото село Яхиново.

Според местни на мяс­тото, където е станала злополуката, и друг път са се случвали нещастия. Свещеникът на селото вече се зарича да извърши там водосвет с надеждата, че подобни ужасии няма да се случват за в бъдеще. Пет жертви, безотго­ворно поведение и по-чернени семейства. Това е равносметката след по­редната трагедия на пътя. Зловещата комбинация от черна прокоба и огромно коли­чество погълнат алкохол преди шофиране е основ­ната причината за ката­строфата в Яхиново. Това коментираха почернени жители на дупнишкото село.

При шокиращ челен удар на „Фолксваген Голф”, падането на елек­трически стълб и послед­ващ токов удар в неделя привечер загинаха петима души. Шофьорът на автомобила Емил Скоклев, на 19 години, 20-годишният Мариан Джамбазов, Ивайло Йотов, на 16 години, 14-годишният Илиан Гущеров и 40-годишната Елза от Кюстендил са жертвите. За някои прос­то имена, но за техните близки – непрежалима загуба.

Другите двама в колата оцеляват. един от двамата оцелели - Милчо Палакарски16-годишният Милчо Палакарски е транспортиран в клиника „Пирогов” с черепно-мозъчна травма. На този етап се знае, че е в тежко състояние с опасност за живота. Другият оцелял Светослав (18 г.) e в болница в Дупница с по-леки травми.

Емил, Милчо и Свето­слав започват за запиват уж лежерно, но събира­нето им се превръща в алкохолен маратон, кой­то продължава цял ден, разказват хора от селото.

В един момент градусът взема превес над разума и тримата се качват в авто­мобила. Емил се поотпуска в шофирането и макар да е в населено място, киломе­тражът чукнал 180 км/ч.

Пияният младеж не успява да удържи колата и тя се удря в крайпътен електрически стълб. От удара дирекът се пречупва на две и пада върху на­миращите се наблизо три момчета и жена. Все още не е ясно кои от тях заги­ват вследствие на токовия удар и кои са починали, ударени от стълба или ав­томобила.

Другият оцелял - СветославПо разказ на оцелелия Светослав групата пила и после се качила на ко­лата. Той цяла постоянно ги убеждавал да спрат да пият. „Ти ще ми кажеш!”, отвръщал шофьорът и го

подканвал да си пийне и той.

„От мокрия път залитна колата, усетих, че се прео­бръщаме и от този момент всичко ми е мъгла. Какво да става? От глупости, от тъпотии, ето какво ста­ва! Празнувахме и пиха, след това се качихме на колата… Те пиха, пиха и се возихме, и на връщане стана белята”, коменти­ра Светослав. При огледа впоследствие на колата вътре са открити бутилки, които свидетелстват, че партито е продължило и по време на шофирането.

Според свидетелка на драмата, пред чиято къща е станала катастрофата, за трагедията има и друга причина.

„Над мястото тежи про­коба, след като точно тук стават толкова произшест­вия. Чухме удар, излязохме веднага и със съпруга ми извадихме живото момче, останалите бяха така заклещени, че трябваше да дойдат полицаите, за да ги извадят”, коментира же­ната, която е била свидетел на четири катастрофи пред къщата си само за послед­ните месеци, защото по този участък се кара с мно­го висока скорост.

Шокиращо е, че ка­тастрофиралата кола е била забелязана преди фа­талния удар да бъде упра­влявана с висока скорост в Яхиново, но никой не се е намесил, защото в селото това било обичайна практика.

Ужасени очевидци раз­казват, че видели как тела­та на жертвите подскачат в предсмъртна агония, разтърсени от токовия удар.

шофьорът ЕмилШофьорът Емил и премазаният Мариан трябвало да бъдат абиту­риенти само след няколко дни, но вместо да празну­ват, сега опечалените им роднини ще ги изправят в ковчези.

Цялата трагична кар­тина се допълва от факта, че Емил взел книжка само преди 2-3 месеца. Часове преди да умре, той купонясва с приятели в нощен клуб в Дупница.

Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов: Война на джигитите!

„Да обявим война на джигитите на пътя! Като видиш някой да кара опасно, звънни    или застани пред колата му. Майка му ще се сърди, че си му навлякъл неприятности, но ще му спасиш живота.” Това призова премиерът Бой­ко Борисов. „Не може цяло село да гледа как едни карат като луди и да не направи нищо. Ако се бяха обадили  в  КАТ, сега петима млади хора щяха да са живи”, заяви още Бо­рисов.

отец ПаликарскиОтец Георги Паликарски: Намерих бутилка в колата

Бутилка с алкохол изхвърча­ла от катастрофиралата кола, разказа отец Георги Паликарски.

Според него най-големият бич за хората в последните години   е   именно   алкохолът. „Липсата на роди­телски контрол е другата причина за катастрофата, повечето от тях са на гурбет в Европа и в Америка”, коментира духовникът.

Отчето обясни, че ще се направи молебен на мястото на катастрофата. „Познавам всички деца, които загинаха – бяха до­бри, след дни щяха да са абитуриенти”, допълни Паликарски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене