Хиляди кюстендилци се поклониха пред чудотворните мощи на Св. Харалампий

Чудотворните мощи на св. Харалампий

Хиляди кюстендилци присъстваха на празничната служба в чест на Св. Харалампий в кюстендилския храм „Св. Богородица” в понеделник, когато православната църква почита паметта на Св. Харалампий – хр

истиянският светец-лечител. Кюстендилци запалиха свещ за здраве, осветиха бурканчета с мед и се поклониха пред чудотворните мощи на Св. Харалампий, от който молеха за здраве и живот. Стотици бурканчета с мед нощуваха в храма. Рано сутринта им се чете молитва, след това и още една по време на литургия и бяха прекадени. В празничния ден хората ги прибират. Бурканите се пазят вкъщи и се отварят, ако някой е болен. Медът помага при настинки, грип, изгаряния. Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му – 10 февруари – се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. Св. Харалампий се приема и като покровител на пчеларите.

„Св. Харалампий беше постоянно между нас, но сега е при нас, защото чудотворните мощи са тук. Хората знаят и се покланят. Св. Харалампий присъства постоянно в нашия храм. Това е едно огромно благодеяние за нашите хора, за нашия град, за всички нас. Нека в този хубав, прекрасен ден, нека Св. Харалампий да помага за живот, здраве и спасение за всички. Освещавайки меда, молим за здраве и за нашето спасение и дано Св. Харалампий бъде в нашите души. Това е моето пожелание към всички хора, да има малко повече спокойствие, любов и да имаме добро отношение един към друг. Досега такива мощи не сме имали в нашата духовна околия и ето че вече имаме на Св. Харалампий. Нека се радваме и нека, целувайки мощите на Св. Харалампий, да се дарува здраве, радост, щастие, мир и най-много здраве на нас, на нашите семейства и на нашата челяд. Дано изживеем неговите 113 години, защото това е една прекрасна възраст за всички нас”, каза за „Наблюдател” отец Венци Шияков.

„Където бъдат положени моите мощи и се почита моята памет, там да не бъде глад, мор, заразителен въздух, който погубва плодовете, а да пребивава мир, телесно здраве, душевно спасение и всяко добро”, това е част от молитвата към светеца-чудотворец.

Св. Харалампий Чудотворец е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести. Свети Харалампий се е доказал като защитник против болести и епидемии и ние в негово лице виждаме ходатай и бърз помощник. Светецът е и повелител на пчелите. Затова пчеларите го смятат за техен закрилник. Това също не е случайно, тъй като медът отдавна е доказал своите лечебни качества. Той е едно от основните лечебни средства в народната медицина.

Свети свещеномъченик Харалампий е живял през втори век в град Магнезия, Тесалия, където заемал епископска катедра. Харалампий бил на над стогодишна възраст, когато започнало поголовно гонение и умъртвяване на християните след жестоки мъки. За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си. Без да се страхува за живота си, епископ Харалампий проповядвал Христовото учение. Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Той се държал достойно и преди палачът да спусне меча върху него, Харалампий затворил очи и предал душата си на Бога. Така той загива мъченически за християнската вяра през 198 г.

Светецът се приема и като покровител на пчеларите, градинарите и овощарите. На този ден жените измитат добре цялата къща, за да изметат всички болести навън. Не предат, не плетат, не шият, за да не се разболеят от чума. Единствената им грижа е да станат рано, да опекат три обредни питки, да ги намажат с мед и да почерпят съседите с тях.

Докато се прави хлябът, някой от дома занася мед в църквата за освещаване. С него се маже хлябът и питките, които се прекадяват и раздават за здраве. От същия мед запазват вкъщи за лекарство през годината.

www.nablyudatel.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене