„Замръзнала“ в позата на самодива, 22-г. благоевградчанка откри своя изложба

21

С впечатляващ пърформънс 22-годишната студентка във Франция Савина Топурска откри самостоятелна изложба в родния си Благоевград. Арт събитието събра много хора, работещи в различни обществени сфери и обединени от любовта към изкуството.

22

Талантливата млада дама бе част от инсталацията на творбите си и посрещна публиката като замръзнала в покоя си самодива. „Аз не съм художник, нито поет, нито  музикант. Аз съм артист и тази дума ми дава свобода!“, декларира пред събралото се множество авторката и с подчертана интимност призна, че майка й не знае много неща за нея, за живота й, за вдъхновенията и вълненията й.

С апел към публиката да не търси красота в показаните рисунки, фотографии и инсталации, защото самата тя не го е правила, докато ги създава, Савина откри изложбата си и не остави много думи за ЮЗУ историка д-р Янко Христов, специално ангажиран за събитието. Той разкри, че изложените графични рисунки всъщност са текущите записки на Савина на лекциите й през изминалата учебна година, колкото и странно и нестандартно да изглежда този факт. Те нямат конкретна форма, тъй като са се случвали несъзнателно в съзнанието на автора и точно затова изложбата носи името „Познатото в непознатото“, подчерта д-р Христов.

Артистичната изява на Савина не пропусна и класната й от ІХ основно училище Гюрова, въпреки че вече е пенсионерка, както й директорът на школото Василка Величкова. В салона бяха професори и доценти по изобразително изкуство, близки, приятели и съседи от кв. „Грамада“, където живее семейството й.

24

Вера Ангелска от Младежкия дом с нескрита гордост припомни, че Савина станала член на Детския парламент на Благоевград още в 6-и клас, печелила е много литературни конкурси, но след 7-ми клас я приели в гимназия по изкуствата в София и заминала да учи в столицата. Много цветя и  пожелания за още много нови провокации и творчески търсения получи 22-годишната художничка.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене