ОБСНВ Благоевград пита: Защо Ани не е била предпазена от баща си

ани-бащата

Общинският съвет по наркотични вещества Благоевград изпрати отворено писмо до Комисията по правни въпроси към Народното събрание и Външно министерство по повод случая в Гърция със смъртта на Ани.

„Защо и до днес народните представители не промениха законите и е невъзможно принудително лечение при зависимост към наркотици, когато зависимият упражнява системно насилие над близките си, когато опустошава дома си и е изключително агресивен? Най-често майките казват, че не могат да познаят децата си! Възможно ли е мозъчните клетки да плуват в дрога и мисленето, и поведението да не бъдат променени?“, се казва в текста, цитиран от „24 часа“. Според публикация във вестник „168 часа“ бащата на Ани имал биполярно разстройство и не вземал предписаните му медикаменти. Представителка на гръцката организация срещу дрогата пък съобщава пред вестника, че е ходила лично при прокурор, за да каже за домашното насилие и да поиска детето незабавно да бъде отнето от тези родители.

„Настояваме незабавно да бъде отправено запитване към Република Гърция защо прокуратурата не е взела мерки за извеждане на детето от семейството и защо бащата не е арестуван за притежание и употреба на наркотици? Защо не са предприети никакви мерки за закрила на това беззащитно 4-годишно дете?“, питат от общинския съвет по наркотиците в Благоевград.

 

Настояват и нашето Външно министерство да отправи протестна нота към Гърция. 

„Ние, обикновените родители, както и работещите в областта на превенцията на наркоманиите в страната ни, не сме изроди и изверги! Наркотиците могат да превърнат човека в звяр. И това е една от характеристиките на зависимостите. Но всеки болен има право на лечение и това трябва да бъде задължително и за агресивните, извършващи престъпления употребяващи дрога. Защо и кой има интерес да се вземат мерки едва след извършване на подобно чудовищно насилие? Защо този мъж не е настанен за лечение, което може да бъде в специализирана клиника или дори в затвор?“, категорични са от съвета.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене