2776 четвъртокласници се явиха на малките матури в Пиринско

88304-RIO-Zlatanov

2776 четвъртокласници от област Благоевград се явиха на национално външно оценяване по български език днес. Изпити имаше в 97 училища в Пиринско. Външното оценяване се състоеше от диктовка, текст за четене с разбиране, задачи за четене с разбиране и езикови задачи.

„Общия фактически брой на ученици е 2916, като не са се явили на изпита 4,8% от имащите право за явяване на изпита деца. Има няколко училища в които не са се явили 5, 6, 7 деца, като допълнително ще потърся информация за причините, но имайки предвид минали години, явно ситуацията е свързана с повечкото напрежение за първия изпит“, каза началникът на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Ивайло Златанов.

Практиката от минали години показва, че на следващите 3 изпита броят на децата пропуснали препитванията ще бъда по-малък, изрази увереност Златанов.

„Това са 10-11 годишни ученици, притеснението е факт както при децата така и при родителите“, допълни Ивайло Златанов.

 

Най-много неявили се ученици има в училището в село Микрево -7 и в Якоруда също 7. Съгласно действащите нормативи децата, които не са положили изпит по български език след 4-и клас, се водят неявили се.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене