РЕШЕНО! До 200 лв. глоба за паркиране по тротоари и в градинки

71411-632x358

Глобата за паркиране в паркове, градини, детски площадки и тротоари в населени места ще е от 50 до 200 лева по преценка на съответната община. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промени в Закона за движение по пътищата. Досега глобата беше твърда в размер на 20 лева. Окончателно записаното предложение е на управляващите от ГЕРБ.

От БСП предложиха глобата да е от 20 до 200 лева. При първо четене на промените депутатите предвиждаха глобата да е „закована“ на 200 лева.

Предложенията за размера на глобите предизвика спорове в пленарната зала.

Депутатите, дали първоначалното предложение, го променили на „от 50 лева до 200 лева“. „Имаше много дебати по темата, а в медийното пространство чухме становища от различни заинтересовани страни и наистина колегите приеха глобата да бъде от 50 до 200 лева. Ако върнем до 20 лева, това ще бъде цялостно отстъпление от това, към което се стремим – глобата да има дисциплиниращ ефект“, допълни Станислав Иванов от ГЕРБ.

Наказанията и глобите целят превенция, но не трябва да бъда убиващи, смята народният представител социалист Таско Ерменков. Настинир Ананиев от реформаторите изрази мнение, че глобата от 200 лева би била много висока. В повечето общини – давам пример със София, където живея – след като не е решен проблемът с паркирането, не можем да санкционираме хората с толкава висока глоба, каза той.

Малоброен протест срещу промените в закона за пътищата пред парламента. Парламентът реши още таксата за платените зони за паркиране в закона да се нарича цена.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене