Цветелина – “Завръщане към корените”

Cvetelina-NovAlbum

“Завръщане към корените” е първият фолклорен албум на певицата Цветелина. За появяването му на бял свят изпълнителката избира Гергьовден. Този път той е по-различен и наистина дългоочакван от нейната публика. След като за Коледа Цветелина пусна своята стотна песен „Елено моме”, дойде време да се завърне към песните, с които публиката я помни и истински цени, а това е именно фолклорната музика, каквото е и първото ѝ музикално образование.
В самото заглавие на албума отново има послание, което е и запазената марка на Цветелина. Според нея символиката в това да се завърнеш към корените си е да откриеш истинската си сила и да я предадеш на тези след теб. „Уважението към българския корен и към българските традиции е уважение към теб самия“ – споделя изпълнителката.
„Завръщане към корените” е един изключително позитивен и зареждащ албум. В него има разнообразие на ритми и на фолклорни области. Слуша се на един дъх и носи много настроение и жизнерадост. Освен традиционното право хоро и ръченица, слушателите могат да заиграят Дайчово, Пайдушко, Еленино и други любими хора. Този албум е повлиян както от детството на Цветелина, така и от различните области, в които тя самата живее. Всяка песен има история и неслучайно попада във фолклорната колекция. В албума има песни, които Цветелина научава от своите родители – Елена и Георги Добреви – някога най-известният македонски дует в град Варна. Цветелина е родена в Петрич и македонските песни са част от живота ѝ, независимо къде живее след това със семейството си. Благодарение на града, в който отраства – град Варна, усвоява добруджанския фолклор. Любовта към Тракийската музика наследява от баща си, който е от Хасковския край. Разград е градът, в който учи, и съответно в албума има песни и от Капанския край. Разнообразната житейска биография дава на Цветелина опита в различните фолклорни области. Изключително рядко се срещат изпълнители, които не са профилирани само в една фолклорна област и могат еднакво добре да изпълняват песни от различни региони на страната. Цветелина счита това за едно от най-големите си богатства.
Интересно също е, че в този албум има и доста авторски песни. Най-големите почитатели на музиката на Цветелина знаят, че тя винаги залага на песните, които са създадени специално за нейната публика. Това се случва дори още преди да стане популярна. Когато отива да кандидатства в музикално училище, певицата се явява с авторски народни песни на популярния варненски композитор Дечко Иванов. Песните – „Край море мома седеше”, „Слънце трепти” и „Магдалено малка моме” – са писани специално за нея. Години по-късно, благодарение на „Завръщане към корените” и любителите на българския фолклор ще могат да ги чуят.
Каквото и да се каже за първия фолклорен албум на Цветелина ще е недостатъчно. Едно е сигурно – струва си „Завръщане към корените“ да бъде част от вашата колекция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене