112 години от гибелта на Гоце Делчев

VMRO_BL-04_06

Благоевградската общественост сведе глава пред паметника на Гоце Делчев. С венци и цветя десетки родолюбци почетоха паметта на легендарния революционер, паднал на този ден преди 112 години в неравна битка край с. Баница.
За да изразят признателност към живота и делото на революционера, пред паметника му на площад „Македония“ се поклониха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, областният управител Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, политически лидери, културни дейци и жители на Благоевград.
„Много е трудно да опишем Гоце Делчев с няколко думи, Апостола на свободата на Македония. Оценката не я даваме ние, оценка е дала историята, оценка е дал народът и великият революционер е там където му е мястото – Мавзолея на великите българи“, заяви кметът Камбитов. Той допълни още – „Трябва да сме много горди и ревниви към историята си, това което се случи с костите на Гоце Делчев е това което не трябва да правим! Трябва да пазим нашата история и нашите герои!“
Преди церемонията по полагане на венци и цветя се проведе и специална програма посветена на героя. Тя започна с Биг Бенд – Благоевград, бе припомнена автобиографията на Гоце Делчев и неговите велики дела от Димитрина Сучева и Константин Мирчев от Театрално студио към Обединен детски комплекс, с ръководител Илия Ласин. Песента за Гоце Делчев „Поле широко“ изпълни петокласникът от IV ОУ „Димчо Дебелянов“, Борислав Гяуров.

VMRO_BL-04_04

VMRO_BL-04_05

VMRO_BL-04_05-2 VMRO_BL-04_05-3

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене