Видео: Фестивал на занаятите и народното творчество, проведоха в Гоце Делчев

893G9489_01.MP4.Still001893G9504_01.MP4.Still001893G9527_01.MP4.Still001Атрактивната проява през празничните дни бе по проект „Фестивал за местни продукти и развитие на туризма в трансграничното сътрудничество между България и Гърция“. Организатор на фестивала е гражданското сдружение „Еко – Неврокоп“ в сътрудничество с гръцката община Неа Зихни.

На фестивала в градския парк бяха организирани ателиета по различни видове занаяти, типични за неврокопския край. Всеки гражданин, който проявява интерес към определен занаят, имаше възможност да пробва сръчността си в някой от занаятите под ръководството на утвърден майстор. Приятна изненада за организаторите бе, че невръстни деца проявиха жив интерес към тъкачеството и дърворезбата. Те с ентусиазъм сядаха на тъкачен стан, или неуверено удряха с чук по резбарското длето като непрекъснато питаха майсторите за това как се извършва определена операция.

На импровизирани щандове, майстори, които все още упражняват старинни занаяти  представиха своите продукти на занаятчийското творчество – тъкани изделия, плетива, музикални инструменти и една позабравена старинна технология на изобразителното изкуство – картини от пясък.

На сцената пък, самодейни групи от целия Неврокопски регион, възпроизведоха различни народни обичаи и пяха песни, типични за този край.

Проектът цели промотиране и подобряване на местните културни събития, директно свързани с местното производство в трансграничния регион Гърция – България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене