Трън чества 120 години от рождението на Гюрга Пинджурова

43

„Омиле ми, Ягодо”, една от емблематичните народни песни, изпяти от славея на трънско Гюрга Пинджурова, прозвуча днес на площада в родния й град в изпълнение на друга голяма народна певица- Гуна Иванова. С изпълнението й се постави началото на празника надпяване и надиграване в Трън, посветени на 120-та годишнина от рождението на Гюрга Пинджурова. Кметът на Трън Станислава Алексиева разказа за житейския и творчески път на славея на Трън, както са наричали певицата и пожела да бъде възстановен фестивала надпяване на името на Гюрга Пинджурова. През 2008 г. певицата посмъртно е обявена за почетен гражданин на Трън, а от миналата година улица в града носи нейно име. Умира на 10 ноември 1971 г. месеци след смъртта на съпруга си. Твърдят, че от мъка по него.

44
„Със своя дълбок и емоционален глас, с вярното чувство към народната песен, с умението да внася нещо свое, Гюрга Пинджурова се утвърждава като една от най – добрите изпълнителки и става един от символите на българската самобитност. Нека запеем и затанцуваме всички с песните на Гюрга Пинджурова!”, пожела на присъстващите Алексиева. Тя връчи на Гуна Иванова, на живото човешко съкровище баба Лида Добревска от Брезник и на всички състави-участници в празника почетен знак с образа на певицата и грамота.
Сред гостите на празника бе внукът на Гюрга Пинджурова, Иван Жорж Тричковхирур-ортобед, работил в ИСУЛ и в чужбина, а след пенсионирането си живее в ловешкото село Голец.
„Спомени от баба ми реално нямам, с нея съм бил до 5-6 годишна възраст, след това живеехме на друго място. Помня, че тя ми беше учителка по фолклор и пияно. От рода ни само баща ми пееше, но и той бе лекар”, сподели д-р Тричков, който след пенсионирането си живее в ловешкото село Голец.
На сцената пред читалището се извиха хора от различни краища на страната, народни песни огласиха хълмовете на Руй планина, първи запяха „Бистришките баби”, след тях пяха и танцуваха над 400 изпълнители от 4 области – София, Пазарджик, Благоевград, Перник; 12 общини – Сатовча, Столична, Гоце Делчев, Брезник, Пещера, Земен, Радомир, София-град, Кремиковци, Ковачевци, Перник и Трън; представители на 19 народни читалища, 3 пенсионерски клуба, 1 сдружение, 1 туристическо дружество огласиха с песните си Трън.
Последни се изявиха танцьорите от НЧ „Гюрга Пинджурова” в Трън, сред които бяха кметът Станислава Алексиева и председателят на общинския съвет д-р Шишкова.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене