Само в Топ Преса! Ето истината за състоянието на минералната вода в Огняново! ДОКУМЕНТИ!!!

12По предписание на Министерство на здравеопазването  „Водоснабдяване и канализация” ЕООД-Благоевград  преустановява подаването на минерална вода за питейно-битови нужди в селата Марчево и част от Огняново

 

Изследване на Районна здравна инспекция показва отклонение в нормите за наличие на арсен във водата, което е вредно за здравето на хората

По предписание на Министерство на здравеопазването  “Водоснабдяване и канализация” ЕООД-Благоевград  трябва да преустанови подаването на минерална вода за питейно-битови нужди в село Марчево и част от  село Огняново, община Гърмен.

При проверка, извършена от инспектори на РЗИ-Благоевград, е установено отклонение в нормите за наличие на арсен във водата на централния водоизточник за село Марчево, което представлява опасност за здравето на потребителите. Държавните здравни инспектори са уведомили В и К- Благоевград за резултатите, като задължават дружеството до 24 април да информира местното население, че водата е негодна за пиене и вредна за здравето, както и определят срок за подаване на качествена питейна вода в двете населени места – 29 април.

Във връзка с предписанията на РЗИ и съгласно изискванията на Наредба № 9 на МЗ, МОСВ и МРРБ, произтичащи от Регламента на Европейския парламент и на Съвета относно гражданската инициатива за осигуряване на качествена питейна вода,

днес  служители на “Водоснадбяване и канализация” ЕООД-Благоевград, в присъствието на управителя, инж. Росица Димитрова, ще извършат превключване по мрежата, като преустановят подаването на минерална вода по питейния водопровод.  Селата Марчево и Огняново ще се захранват  с питейна вода от група “Туфча”, включена към Пречиствателна станция за питейни води-Гоце Делчев. От ръководството на дружеството гарантират, че е осигурено необходимото за домакинствата количество вода, като се търси и допълнително водоснабдяване с оглед наближаването на летния сезон.

Дружеството припомня, че минералната вода в района се стопанисва от община Гърмен, която  определя правилата за ползване от физически и юридически лица.

Проблемът с недостига на питейна вода в двете села е от осем години. Село Марчево и един малък район от с. Огняново се захранват с минерална вода за питейно-битови нужди. Огняновската минерална вода не е препоръчителна за пиене, заради по-високото съдържание на флуор и сяра.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене