Владиката Серафим освети новия параклис „Св. Атанас” в село Илинден, построен от Атанас Гюдженов от село Ляски

main_bСтотици жители от хаджидимовските села Илинден, Ляски, Тешево и други, както и много гости от целия Гоцеделчевски регион вчера се събраха в красива местност край Илинден, за да присъстват на тържественото освещаване на новия и величествен параклис „Свети Атанас”.

Храмът е построен със средства на живеещия от 15 години в Чикаго Атанас Стоянов Гюдженов от Ляски.

Новата църква се оказа тясна да събере всички миряни, дошли за освещаването й както на вечерната служба в събота, така и на тържествената служба в неделя, които се водеха от Неврокопския митрополит Серафим.

Както църквата, така и цялата местност, която също от хилядолетия носи името ”Свети Атанас”, бе огласена от прекрасните песнопения на специално поканения за освещаването църковен хор от Сандански.

Два казана с курбан от 5 агнета бяха раздадени за здраве на всички присъстващи миряни, след като владиката Серафим освети вкусната гозба.

Днес се очаква Атанас Гюдженов да предаде лично на дядо Серафим нотариалния акт на красивия параклис „Свети Атанас” край хаджидимовското село Илинден, който Атанас Гюдженов завещава на Неврокопската епархия.

Дарителят Атанас Гюдженов е роден в село Ляски, но се установява да живее със семейството си в Сандански, откъдето е съпругата му.

По професия е учител и като такъв е работил там допреди 15 години, когато семейството решава да емигрира в Чикаго. Там той работи като шофьор на тир. В далечната страна го осенява божията промисъл, че трябва да построи в България, и то в родния си край, храм.

Така емигрантът от Ляски започва да търси из община Хаджидимово местност, която носи името на светията. Такава местност обаче в родното си село не открива. Намира я край пограничното село Илинден. Според местните предания преди няколко хилядолетия там е имало построен храм, а местността е била и старо оброчище.

Строителството на параклиса „Свети Атанас” започва преди три години, като в него се включва и брата на Атанас Гюдженов – Николай. Освен красивото строителство за храма, дарителят е закупил 41 икони и е направил невероятна както вътрешната, така и външната подредба.

Наети са работници за почистването на цялата местност, повечето от които са дарили също по няколко надници за доброто и богоугодно дело.

„Бог я построи църквата, не аз. Славете Бога, а не мен и вярвайте, защото няма по-голяма сила от вярата ни”, бе отговорът, който даваше Атанас Гюдженов на всичките отправени му въпроси.

Той и семейството му са силно вярващи хора и заради вярата и скромността си отказваха да говорят за крупното дарение, направено от тях на Неврокопската епархия и на миряните, които изразиха голямата си благодарност и се преклониха пред силната вяра на Атанас Гюдженов, който след броени дни си заминава отново за Чикаго.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене