Кметът на Хаджидимово спира строителство в манастира „Св. Георги”

людмил терзиевКметът на община Хаджидимово Людмил Терзиев е издал заповед за спиране на строителство в манастира „Св. Георги, където се съхранява една от чудотворните икони на светеца. От няколко години там се извършва разширение на сградата, като според градоначалника северното крило се изграждало върху различен терен от определения и имало отклонения от одобрените инвестиционни проекти. Терзиев е наложил и 5000 лв. глоба на манастира за незаконно строителство, както и още 5000 лв. глоба на изпълнителя – фирма „Непар, която е собственост на Неврокопската епархия. Всички издадени актове на кмета се обжалват в съда от игумена йеромонах Теофил (Андреев).

Всъщност битката между кмета и манастира започна преди повече от година, след като покойният вече митрополит Натанаил алармира, че пред портите на светата обител кметската дъщеря Катерина Терзиева строи хотел на манастирско място. Манастирът заведе дело в съда и поиска спиране строежа на хотела й, за който тя получи пари по програмата за развитие на селските райони. Прокуратурата също настоя за спиране на строителството. Административният съд установи, че заповедта за подробен устройствен план на терена на хотела е издадена еднолично от кмета, въпреки че това е в правомощията на общинския съвет. Заради това документът беше обявен за нищожен. Докато продължаваха делата по различни инстанции, се оказа, че обектът е вече завършен. През ноември м. г. частен съдия изпълнител е пристигнал в хотела, за да го запечати с окончателна заповед за спиране на строителството. Оказало се, че там строителството вече е приключило и обектът има удостоверение за въвеждане в експлоатация.

През това време кметът пък започна ответната атака срещу манастира с налагане на глоби и спиране разширението на обителта. „Строи се по одобрени проекти и валидно издадени строителни книжа от общината. Спазили сме всички изисквания, категорична е адвокатката на манастира Стефка Спиридонова. От общината обаче смятат, че разрешението е издадено за разширение на северното крило в един имот, а всъщност се строяло в други два парцела.

Предстои административните съдии да решат, дали отменят кметската заповед или тя ще остане в сила и ще бъде спряно разширението на светата обител.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене