Без категория

Националния печат

печат

“Труд”

Първанов скастри БСП за данъците

Инициативата АБВ на президента (2002-2012) Георги Първанов за пореден път скастри лидера на БСП Сергей Станишев – този път заради идеята да се проведе референдум за вида на данъчната система.

Чип карта сменя ловния билет

Всичките около 120 000 ловци в България поетапно ще сменят основните документи, които им дават право да отстрелват дивеч – ловен билет, членска карта и удостоверение за подборно ловуване. Те ще бъдат обединени в една карта с чип. Това обяви пред “Труд” Григор Гогов, изп. директор на Агенцията по горите.

“Сега”

Правителството бори бюрокрацията само на хартия

Поетият от правителството ангажимент за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса остава само на хартия. Огромна част от одобрените 139 мерки са неизпълнени, а министерствата отново не желаят да намаляват такси и да премахват лицензионни и разрешителни режими. Това не попречи вицепремиерът Даниела Бобева да обяви това обещание за изпълнено и да заяви, че занапред усилията ще се концентрират върху регулаторните режими на общините.

Бунтове на бедни и недоволни разтърсиха Балканите

Граждански протести заляха редица страни на Балканите, породени от бедността, безработицата и лошото управление в тях, съобщиха световните медии. Редът в Босна и Херцеговина се възстановява постепенно след няколкодневни бурни демонстрации срещу масовата безработица, която достига 40%. При вълненията пострадаха 348 души, от които 187 полицаи и 161 демонстранти. Бунтовете са най-мащабните след края на войната между сърби, мюсюлмани и хървати през 1995 г. и са резултат от тежкото икономическо положение на страната.

Пенсиите може да се увеличат и с по-малко от 3%

С по-малко от обещаните 3% може да се увеличат пенсиите от 1 юли, показват последните статистически данни, на базата на които трябва да се изчисли размерът на индексирането им. След като управляващите възстановиха швейцарското правило за ежегодното увеличение на парите за старост, в средата на годината те трябва да се вдигнат с 50% от индекса на потребителските цени и 50% от ръста на средния осигурителен доход.

“24 часа”

Малко и ниски строежи в Странджа

Малко и ниски строежи ще бъдат допустими на територията на природен парк “Странджа”, става ясно от заданието за проектиране на новите правила за застрояване в община Царево. То е част от заповедта за изменение на общия устройствен план, която издаде в петък регионалният министър Десислава Терзиева.

“Стандарт”

Запорират имоти по нета

Запор на имоти и банкови сметки по интернет. Това предлагат частните съдебни изпълнители, за да се спестят разходи и време на кредитори и длъжници. Сега таксата за блокиране на сметки и имущество във всички банки е около 540 лева. Ако това става с електронен подпис, цената ще падне близо 30 пъти. „За запор от 200 лв. се плащат 300-400 лв. такси, като се добавят и адвокатски възнаграждения, сумата става голяма“, обясни пред „Стандарт“ частният съдия-изпълнител Георги Дичев.

Ако се работи почтено, за 5 г. ще минем Швейцария

Нужна е асоциация на охлювовъдите, за да бъдат защитени правата им на производители, а не да продават продукцията си на безценица.

Изграденият преди 2-3 години клъстър се оказа пирамида. Мними фермери идваха, купуваха от мен охлювчета на половин цена, а ги продаваха 4 пъти по-скъпо. Държавата е длъжник на малкия бизнес. Сега той е удушен от всякакви проверки.

“Монитор”

Фалшив мед от внос залива пазара

Преработен мед, внесен от страни извън Европейския съюз, в който не са останали ценни хранителни продукти, се продава в някои магазини у нас. Най-големи количества от лечебната храна пристигат от Китай и Аржентина. И двете страни използват масово ГМО в земеделието си, което неизбежно се отразява и на качеството на меда, коментира Илия Цонев, член на Националната научна асоциация по пчеларство.

Отнемат бандитско имане при 120 бона недоказан доход

Държавата да има право да конфискува бандитско имане, ако се установи, че собственикът му има над 120 000 лв. недоказан доход за последните 10 г. Такава законодателна промяна предлага шефът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев. Юристът обясни, че намаляването на този праг е разписано като препоръка и от ЕК в последния й мониторингов доклад за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене