ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА КОНСТАТИРА! Загиналият в Банско е без трудов договор, причината за трагичния инцидент е неспазване на правилата за безопасност

09

Работниците на обекта в Банско, където завчера загина 59-годишният Николай Лефтеров, са без трудови договори. Това е само едно от нарушенията, констатирани от служители към Инспекцията по труда в Благоевград.

02

„И тримата мъже, които са работили на изкопа, са без трудови договори. Много са нарушенията, констатирани от нашите служители. Те засягат и техническата безопасност, и Кодекса на труда. До края на деня очакваме да получим договорите, сключени между възложителя – община Банско, и фирмата-изпълнител, както и тези, сключени с фирмите-подизпълнители. Реално ние все още не знаем коя фирма е наела загиналия работник и към кого трябва да се насочи наказателната отговорност. Имаме показанията на единия от двамата оцелели, остава да снемем показанията на втория. Вероятно другата седмица ще излезем със съответните протоколи и актове“, каза директорът на Инспекцията по труда в Благоевград Петър Попадиин. Той сподели още, че фирмите-подизпълнители са две – врачанската „Царевец“ и самоковската „Юнивърсал Партнерс“, като на място би трябвало да е работила първата, но това предстои да бъде уточнено.

Сред констатираните нарушения са още липса на лични предпазни средства, инструктажни книжа, както и натрупването на изкопаната земната маса – пласт върху пласт, в големи количества на тясна улица. Според Попадиин наличието на множество и големи камъни в изкопаната земна маса и неправилното й струпване също е допринесло за срутването. Инспекторите са установили още, че багерът, който е работил на място, не е на фирмата, а на физическо лице от Якоруда.

„Все още има доста неща за уточняване, защото има много неясноти, затова на този етап не могат да бъдат направени конкретни изводи. Единственото конкретно нещо, което може да се каже на този етап, е, че неспазване на правилата за безопасност са станали причина за този инцидент, за съжаление приключил със смърт“, каза Попадиин.

Пред репортер на „Струма“ оцелелият след срутването работник заяви, че са сключили договори с фирмата в 15:00 часа в деня на инцидента, който стана малко по-късно, около 16:50. Дали причината мъжът да излъже е натиск от страна на фирмата, или просто не е знаел какво е разписал, не е ясно. Докато течаха следствените действия след инцидента, двамата работници бяха извикани от намиращите се на място мъже, вероятно представители на фирмата-подизпълнител, и подписаха някакви документи, но след това никой не пожела да каже какво са разписали.

Аутопсията е показала, че причината за смъртта на 59-годишния мъж е тежка гръдна травма и вътрешни разкъсвания на органите. „Гръдната травма е не само от пробождането с остър предмет, но и от камъните и тежестта на свляклата се земна маса. Те са причина и за вътрешните разкъсвания“, каза съдебният лекар д-р Яни Златин.

Както „Струма“ писа, 59-годишният Николай Лефтеров загина след срутване в изкоп, където са полагали канализационни тръби.

struma.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search