Откриват обновените къщички за книги в Благоевград по повод Световния ден на книгата

105438-procheti-zameni-03

Кампанията на община Благоевград за насърчаване на четенето на книги продължава с откриване на обновените къщички за книги – по-красиви и с богато съдържание от 14:30 часа днес. „Прочети -замени” е апелът на инициативата, която се провежда за втора поредна година в Благоевград. Началото й поставя Световния ден на книгата и авторското право.

Жанрово многообразие от нови и класически творби за малки и големи ще намерят място в къщичките, които се намират на възлови места в града.

За една година някои от обектите попаднаха под вандалски набези, но отново бяха ремонтирани и възстановени.

Инициативата на община Благоевград е част от националната кампания Bookcrossing. Мотото, под която тя ще премине, е „Пусни книга на свобода за Деня на книгата” . Буккросинг (Bookcrossing) представлява пускане на книги „на свобода“ („в дивото“) и проследяване на техните пътешествия и хората, чийто живот са докоснали чрез сайта www.Bookcrossing.com. Идеята за Буккросинг възниква през март 2001 в САЩ. Буккросинг се прави от повече от 1 милион буккросъри, които са регистрирали повече от 10 млн. книги, пътуващи из 132 страни. Те са на различна възраст и идват от различни географски ширини. Общността променя света и докосва съдби с всяка книга. Членството в сайта е безплатно, така че всичко, което е необходимо, е интернет достъп и любов към книгите.

През 2014 година в Благоевград бяха поставени 15-те къщички за четене. Изследвания, свързани с насърчаване на четенето по цял свят, доказват, че именно когато книгите са активна част от ежедневието, те се превръщат и в неизменна ценност за хората в тази среда.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене