Лъжите на Минка Капишона и истината за узаконяването и пукнатините но пътя с. Рибново, общ. Гърмен -с. Осеново, общ. Банско

Минка Капитанова - Дебенската Капула

Минка Капитанова – Дебенската Капула

Пътят е построен и е от огромно социално и икономи­ческо значение за жителите на с. Рибно­во. Освен че скъсява раз­стоянието със 70 км в двете посоки, към Благоевград и София, и че прави бързо придвижване­то на хората към болница­та в гр. Разлог, пътят помага и на бизнеса.

Множеството хранителни магазини в селото се за­реждат от гр. Банско имен­но по този път. Освен това стотици са декарите земя, които се разработиха отново, след като бяха из­оставени. За­почна и раз­витие на животновъдството. Да не пропуснем и възмож­ностите, които дава този път на хората за почивки в пла­нината. Липсата на Акт 16 не прави този път по-мало- важен, защото за да има Акт 16 на нещо, то трябва първо да бъде построено. Узаконя­ването на пътя обаче е задължение на кметицата на общината, колкото и да се оправдава.

Вижте хронологията на не­щата:

На 10.12.2012 г. тогаваш­ният кмет на общ. Гърмен – Ахмед Башев, пише повторно писмо на кмета на общ. Банско, с което го уве­домява за половингодишно- то му мълчание. Почти още една година по-късно, кога­то Ахмед Башев вече не кмет, вр. и. д. кмет – Емилия Топалова, уведомява Изпъл­нителната агенция по гори­те, че общ. Банско най-после са предали необходимите документи. Всичко това по­казва мълчанието на кметана общ. Банско почти годи­на и половина, като основна причина за неузаконяването на пътя.6546545

Освен, че се оправдава с г-н Ахмед Башев, който по­строи този път със съдействието на ДПС и лично на г-н Ахмед Доган, кметицата проявя­ва престъпно без­действие. Пътят е предаден от фирмата-изпълнител на общината с АКТ 15 (в следващия брой на вестника ще го публикува­ме). Този акт 15 задължава общи­ната да поддържа пътя така, както го е получила, докато държавата назна­чи държавна прие­мателна комисия и го въведе в експло­атация. Докато бю- рократичната дър­жавна машина се задейства, община­та бездейства. Нещо повече, кметицата лъже, като казва „не мога да давам пари за нещо, което го няма“. Пътят го има и тя е длъжна да дава пари за поддръжката му, до­като събере документите и ги внесе там, където е необ­ходимо.2122121

Поради престъпното и без­действие, в района на „Виш­на поляна“ се е запушил во­досток и цяла година водата от баира е удряла с голяма сила канавката на пътя, бан­кета и асфалтовата настилка. Това се вижда с просто човешко око. Вследствие пътят е пропаднал и под него се е образувало свлачище. С отварянето на водостока от доброволци на село Рибново, които събраха пари от хората за почистването на пътя, проблемът там е при­ключил. Другото напукване отново е от престъпление на кметицата. В местността „В камене“ между голямата скала и пътя, кметицата на Гърмен е разрешила на ней­ни фирми да копаят инертен материал за на­сипи на новия ре­зервоар на с. Рибново. В резултат се е запушил друг водосток, образу­вали са се басейни над пътя, които са се просмукали под асфалта и са пред­извикали напуква­не на банкета.

Отново                добро­волците са били на ход, които са почистили водос­тока, засипали са „рибарниците на Минка“, почисти­ли са канавката и проблемът е приключил.

Ето това е Мин- кината работа. Сега отново общи­ната трябва да за­деля пари за да възстанови напукания асфалт, защото в това състояние няма кой да приеме пътя. Трябва проку­ратурата да се самосезира и разходите да бъдат платени от момата, а не от джоба на данъкоплатците.


Как Минка Капитанова се наведе пред жителите на родното си село Дебрен

Повече от сто души,възрастни мъже и жени от село Дебрен, организирани от Тюркян Ходжова от същото село, блокираха кабинета на кметицата на общ. Гърмен -Минка Капитанова. Минаването по коридора, на който се намира кметският кабинет, беше невъзможно.

Всяка година по време на пререгистрацията на земеделските производители и тютюнопроизводители, общинска администрация – с. Гърмен, помага на област-ната служба по земеделие, като осигурява заплати на двама или трима специалисти, които да работят в ОбСЗ – с. Гърмен. Срокът за назначаването им е 2-3 месеца, докато тече пререгистрацията. Един от тези специалисти, които бившият кмет на общ. Гърмен назначаваше, е Тюркян Ходжова от с. Дебрен, която е работила близо 20 години в поземлена комисия и понеже с. Дебрен е най-земеделското село в общ. Гърмен.

Тази година Минка Капитанова не назначи Тюркян Ходжова, въпреки желанието на жителите на с. Дебрен, с което постави на риск пререгистрацията им, а от там и риск за получаване на допълнителните плащания. Това накара хората да протестират.

Капитанова се опита да ги заблуждава, че тези лица се определят от Благоевград, че оттам им плащат, и че тя нищо не знае. Под натиск на хората,обаче тя призна:

„Не назначих Тюркян Ходжова, защото тя е човек на Ахмед Башев“.

Това още повече озлоби хората от с. Дебрен, някои от които й припомниха, че ако не беше Ахмед Башев, тя никога нямаше да седне на този стол. Протестите на хората продължиха и на площада в с. Дебрен. Страхът на Минка Капитанова я накара този път да отиде при хората, които я победиха и да обещае, че ще назначи не само Тюркян Ходжова, а и още един човек.

Само че вече е късно, Минка си вкара автогол. Както казва народът: „Мандалото хлопна“.

Вестник „Топ ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене