Грипна вълна около Гергьовден -Новият вирус се предава бързо и лесно

В момента има увеличена заболеваемост от остри респираторни грипоподобни инфекции, но не може да се сравняват с честотата при грипната епидемия. Това каза за “24 часа” д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в 11-и ДКЦ в София.

Боледуват и деца, и възрастни.

По-чести са случаите с малките. Започва като типична вирусна инфекция с възпаление на дихателните пътища – първоначално горните, с болка в гърлото, секрети от носа. Може температурата да се повиши в първите дни. Ако не се лекува, инфекцията слиза надолу и засяга долните дихателни пътища с бронхит или пневмония.

Възможни са болки в ставите и мускулите, налице е обща отпадналост, каза още д- р Георгиев.

Според него лечението не трябва да започва с антибиотици. Препоръчва на пациентите си да приемат общоукрепващи средства и витамини. А при нужда – лекарства, които са ефективни при екстремна температура, и такива, които облекчават другите оплаквания – главоболие, гърлобол, кашлица, хрема, отпадналост.

Болните трябва да си останат вкъщи – за да се възстановят без усложнения, а и за да не разпространяват инфекцията.

Вирусът се предава много бързо и повсеместно, уточни специалистът. Диагнозата се поставя по клинична картина, а какъв точно е патогенът, може да каже единствено вирусологично изследване.

След затихването на сезонната грипна епидемия специализирани тестове се правят по-рядко – след изпращане на проби от лечебни заведения, в които са постъпили болни с усложнения в тежко състояние.

В Националния център по заразни и паразитни болести, където е референтната лаборатория по грип, последните обявени резултати са за периода 22 – 28 април, когато са уточнявани 9 случая. В пробите от болните обаче не е бил открит грипен вирус.

Стандартно при отрицателен резултат в НЦЗПБ се прави проверка за други масово разпространявани патогени. От 9-те проби е докладван само един положителен тест.

Лабораторията по грип и респираторни инфекции е идентифицирала серологично парагрипен вирус.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене