Кметът на община Сатовча Арбен Мименов забрани паленето на сухи треви и храсти

main_bСъс своя заповед кметът на община Сатовча Арбен Мименов въведе пълна забрана за паленето на стърнища и сухи треви по слоговете, край пътните ивици, вилни места в горите, в земите от горския фонд и другите земеделски площи.

Забраната е наложена във връзка с предстоящия пролетно-летен селскостопаски сезон и с цел ограничаване на пожари, възникнали поради небрежност от страна на населението.

Според издадената от кмета Арбен Мименов заповед се забранява горенето на растителни отпадъци в земеделски площи в близост до житни култури и гората, както и паленето на огън и пушенето на цигари при пребиваване в горските територии и селскостопанските земи.

Също така се забранява използването на пиратки от пастири, ловци и туристи в горите и пасищата през пожароопасния сезон и при ветровито време.

Със заповедта кмета Мименов се възлага на кметовете на населени места, екополицаите по райони и доброволното формирование към общината да организират стриктно наблюдение и охрана на селските имоти с оглед навременното откриване на възникнали пожари, като при наличие на такива е разпоредено незабавното уведомяване на телефон 112 и 07541 2066, както  и незабавното започване на гасенето.

Паленето на огън в дворовете да става само на безопасни места, в не- ветровито време и под наблюдение до пълното му загасяване , като до огъня не се допускат деца.

При констатирани нарушения, на виновните лица ще бъдат налагани санкции съгласно законодателството. Цялостният контрол за изпълнението на заповедта е възложена на заместник-кмета на община Сатовча Илхан Карагьозов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене