Бербатов гони рекорд на Стоичков

БербатовБългарската звезда на „Монако“ Димитър Бербатов гони рекорд на легендарния Христо Стоичков, припомни сайтът на УЕФА преди реваншите в Шампионска лига. Бербо има шанса да настигне Камата по голове в евротурнирите в мача срещу „Ювентус“ утре вечер на стадион „Луи II“ в княжеството. Ицата е с 35 попадения, а Бербатов има 34. Ако се разпише повече от един път, нападателят на „Монако“ ще стане еднолично №1 по този параграф. Самият Стоичков вече е огорчавал торинския гранд, напомня още страницата на евроцентралата. Това се случва на 10 април 1991 година, когато бележи два гола за „Барселона“ за успеха с 3:1 в първи полуфинал за КНК. Каталунците побеждават с общ резултат 3:2 и отиват на финал, където губят от „Манчестър Юнайтед“.

Сайтът на УЕФА отдели специално място на Димитър Бербатов преди утрешния реванш от четвъртфиналите в Шампионската лига между „Монако“ и „Ювентус“. В първата среща монегаските паднаха с 0:1, а най-голямото им оръжие за обрат у дома е българският нападател, твърди интернет изданието. 34-годишният Бербо е определен като „срамежливия лидер“ на френския тим. Статията изобилства от сравнения с Христо Стоичков, като се подчертава, че Ицата е имал далеч по-буен характер на терена.

В „Монако“ се надяват с помощта на Бербо да отстранят „Юве“, като задължително французите трябва да вкарат поне един гол, за да докарат мача най-малко до продължения. Очаква се този път треньорът Леонардо Жардим да заложи на опита на Митко, който в първия мач бе оставен на резервната скамейка и игра само 20 минути.

Изданието обаче коментира, че 34-годишният нападател не може да се мери по успехи с носителя на Златната топка за 1994 година Христо Стоичков. Освен това и не притежава неговата харизма и силен характер, затова можел да бъде определен като срамежливия лидер на своя тим. Сайтът на УЕФА припомня още, че Бербатов е най-резултатният футболист на националния отбор на България с 48 гола, реализирани в 77 мача.

Освен най-голямото индивидуално отличие Камата е печелил два трофея от евротурнирите с „Барселона“ – КЕШ през 1992 година и КНК през 1997 година. Бербатов, за разлика от него, има два загубени финала в Шампионската лига – през 2002 година с екипа на „Байер“ (Леверкузен) и през 2009 година като играч на „Манчестър Юнайтед“. Той е единственият български футболист с две поражения на финали с два различни отбора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене