Медицина по български в XXI век: Кражби за милиони в болницата в Благоевград

фгдфгфд 001Пореден грандиозен скандал с източени милиони левове от Здравната каса от фиктивни операции на пациенти тресе лекарското съсловие. Корупционната афера се вихри в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Благоевград, а на мушката на прокуратурата е доскорошният шеф на здравното заведение д-р Владимир Пандев.


Д-р Пандев лекувал фиктивно пациенти с химикалка, лекари се обзалагат ще оживее ли Индиана Джоунс

В началото на годината д-р Пандев, който е и лидер на БСП в Благо­евград, бе уволнен със скандал като управител на болницата, но отказа да напусне кабинета си, за да освободи място на новоназначения от здравния министър Петър Москов за шеф на бол­ницата в Благоевград д-р Огнян Митев. Наложи се д-р Пандев да бъде изве­ден силово от кабинета си от полиция, след като прокуратурата бе сезира­на за самоуправство.

Одит на Здравната каса е установил далавери за милиони левове от менте операции в управляваната доскоро от д-р Пан-1 дев болница в Благоевград

Одит на Здравната каса е установил далавери за милиони левове от менте операции в управляваната доскоро от д-р Пан-1 дев болница в Благоевград

4 месеца след док­торския скандал, който разтърси Благоевград, се оказва, че наглите действия в последните работни дни на д-р Пандев са най-малкият му грях към болницата. Срещу социалиста и бивш управител на бла­гоевградската болница са образувани цели три преписки в прокуратурата като магистратите са се сезирали и са обра­зували производства по констатации от извършен опит от Министерството на здравеопазването в края на 2014 г.

Документи, част от ко­ито „Уикенд“ публикува, уличават д-р Пандев и негови колеги от бол­ницата в Благоевград в източване на над 2 ми­лиона лева от фиктивни операции на пациенти в здравното заведение през изминалата 2014 г.

Сред уличаващите скандални документи е писмен рапорт до д-р Пандев, предоставен му от доцент Димитър Не- дин, който касае болните, които са постъпвали за лечение по клинична пътека.

От дългия списък с постъпилите за лечение пациенти става известно, че е била масова практика на болните да се извърш­ват фиктивни операции, за да се прибират парите от Здравната каса. Несъ­ществуващите операции, които са се извършвали в МБАЛ Благоевград, са отбеля­зани в графата „Забе­лежка“, като доцент Недин е ин­формирал началника си д-р Пандев, че операция­та е менте с уточнението „с химикалка“ – тоест пациентът е лекуван само на хартия, но не и в действителност.

По тази система в бол­ницата в Благоевград са

извършени над 200 менте операции

и стотици фиктивни процедури, които впоследствие са били изплащани от Здравната каса, а парите навярно са постъпвали у забра­вилите за Хипократовата клетва лекари. Така бандата корумпирани медици краде директно от всеки един български ражданин.

Доктори от МБАЛ Благоевград вече са свидетелствали в проку­ратурата, че бившият им началник д-р Пандев е разпореждал да се изпис­ват фалшиви операции. В много случаи в болницата в Благоев­град са по­стъпвали и близки до лека­рите пациенти от региона, за които има съмнение, че са подлъгвани от докто­рите да се оперират, без да имат нужда от здравна помощ.

В МБАЛ Благоевград са се извършвали десетки фиктивни операции "с химикалка", за да се източватт пари от Здравната каса

В МБАЛ Благоевград са се извършвали десетки фиктивни операции „с химикалка“, за да се източватт пари от Здравната каса

В друг скандален доку­мент от месец март 2014 г., представен за одобрение на управителя д-р Пандев от дясната му ръка доцент Недин, става известно, че в МБАЛ Благоевград са постъпвали за операции и лица, издирвани от МВР. По закон лекарите са длъжни да уведомяват полицията при постъпва­нето на такива пациенти, но законът е бил редовно заобикалян в благоев­градската болница.

От разследването на прокуратурата става из­вестна и друга скандална практика на ръководство­то на болницата в Благо­евград – да се шегуват цинично с постъпили за лечение пациенти. Така например мъж на име Лимончо е прекръстен на Портокалчо в отчетите на докторите, а пациент с фамилия Тиквенишки, който оцелял напук на лошата прогноза, се сдо­бил с прякора Индиана Джоунс.

„Лекарите имаха нави­ка да

залагат дали даден пациент ще оживее

след операция. Няка­къв перверзен хазарт с живота им! На въпросния г-н Тиквенишки му изле­зе прякорът Индиана Джоунс, тъй като почти всички от свитата на д-р Пандев заложиха, че няма да оцелее, а той взе, че оживя“, свидетелства медицинска сестра от МБАЛ Благоевград.

Източник на „Уикенд“ от прокуратурата разкри, че срещу д-р Владимир Пан­дев тече и разследване за злоупотреби, свързани със закупуването на ле­карства и консумативи в болницата.

Освен всичко друго, магистратите разполагат и със скандален видеозапис, на който д-р Пандев рекетира за пари собственик на фирма, работеща с МБАЛ Благоевград. От записа се чуват и виждат самопризнанията на Владимир Пандев, че трябва да платят 10 000 лева, за да бъдат мотивирани за парламентарните избори от 2014 г. санитари от поверената му болница „Назначил съм на работа 20 мангали, които трябва да докарат още 60 гласа за изборите. След това ще ги уволня, ама сега трябва да ги мотивира­ме…“, мотивира рекета си пред собственика на фирмата д-р Владимир Пандев.

Преди дни бившият началник на болницата в Благоевград бил инфор­миран от своя къртица в прокуратурата, че срещу него тече разследване за корупция и че ще му бъдат повдигнати обвинения. Д-р Пандев научил и за видеозаписа, като си наумил, че той е дело на неговия съгражданин и съпартиец от БСП Емил Костадинов. Според мълвата, която се носи в Благоевград, дни преди Великден озверелият д-р Пандев налетял да бие Емил Костадинов пред десетки очевидци. „Нарече го

„мръсен гей“ и „курва на Вигенин“

и му скочи. По чудо ги раз­тървахме…“, шушукат бла­гоевградски социалисти. Агресивното поведение на р Пандев че било докладвано на председателя на БСП Михаил Миков и се очак­ва съвсем скоро разследваният за корупция доктор да бъде натирен от столетницата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене