Мария Габриел ще е докладчик относно сключване на споразумения за премахване на визите за краткосрочно пребиваване между ЕС и 9 държави

Мария Габ%UFFFD%UFFFDиелРъководителят на българската делегация в Групата на ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел беше определена за докладчик на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) относно сключване на споразумения за премахване на визите за краткосрочно пребиваване между ЕС и 9 държави, осем от които са държави от Африка, Карибите и Тихия океан – 5 карибски островни държави (Доминика, Гренада, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадин, Тринидад и Тобаго), 2 тихоокеански островни държави (Самоа и Вануату) и Източен Тимор. Този списък включва също една страна от Персийския залив – Обединените арабски емирства, която е първата арабска държава за подписване на такова споразумение. Това идва като продължение на работата на Мария Габриел като докладчик и преговарящ за либерализиране на визовия режим за 19 страни.

„Европейската комисия е договорила двустранни споразумения за премахване на визите между ЕС и всяка от тези 9 страни. Тези споразумения, за които сега се изисква съгласието на Европейския парламент, ще позволят на граждани на страни извън ЕС и гражданите на ЕС да се движат без виза за срок до 3 месеца. Освен практическото им измерение, тези споразумения са от голямо политическо значение и отразяват нашата откритост и готовност за създаването на по-тесни връзки със страните от подписалите ги страни. Либерализирането на визовия режим може да доведе до множество икономически ползи от гледна точка на развитието на търговията и туризма и да разкрие привлекателни възможности за българските предприемачи.”, коментира докладчикът Мария Габриел.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене