Директорът на театъра в Благоевград Рашко Младенов подаде оставка

младенов

Директорът на благоевградския драматичен театър „Никола Вапцаров“ Рашко Младенов е подал оставка. Молбата му за напускане ще бъде парафирана официално в понеделник от Вежди Рашидов, пише вестник „Струма“ в днешния си брой.

„Не мога да се справя със ситуацията, отказвам да продължавам да се боря“, потвърди новината снощи Рашко Младенов. Той не отрече, че оставката му е свързана с последната класация на театрите в зависимост от финансовото им състояние за първото тримесечие на 2015 г., в която ДТ „Н. Вапцаров“ е на последно място.

„Като резултати само от трите месеца сме с много високи показатели и се нареждаме на едно от първите места в страната, като се прибави обаче дългът от около половин милион, отиваме на опашката. Това няма как да се промени, каквито и усилия да полагам и аз, и трупата, ако от министерството не проявят търпение и разбиране“, обясни директорът решението си да хвърли оставка.

 

Ситуацията в благоевградския театър е доста напрегната напоследък. Въпреки усилията на екипа и факта, че част от актьорите за месец март имат по 60 представления в актива си, за Великден всички останаха без пари, тъй като от Министерството на културата не им преведоха аванси. Слуховете за планирано унищожаване на театъра с превръщането му в открита сцена, удобна за софиянци, и опасността от съкращения са сковали и актьори, и служители. Кой ще оглави най-големия културен институт в Пиринско временно, до обявяване на конкурс или до взимане на решение в София за бъдещето на театъра, ще стане ясно следващата седмица.

За кратко време това е втори директор, който напуска храма на Мелпомена в Благоевград. Рашко Младенов оглави благоевградския театър преди около година и половина, като смени на поста Надежда Асенова. Тя не успя да реализира идеите си, с които спечели обявения директорски конкурс по-малко от година преди това. Последва забавяне на заплатите на всички в театъра, което доведе до оттеглянето й от директорското кресло.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене