С тържествен водосвет ще открият офис-къща на Македонския научен институт в Благоевград

110630-varosha

Благоевградският филиал на Македонския научен институт ще открие офис-къща в кв. „Вароша“ на 17 април от 11:30 часа. На церемонията тържествен водосвет ще отслужи отец Андон Шавулев, свещеник от благоевградския храм „Въведение на Пресвета Богородица”.

Един от организаторите на събитието е д-р Кирил Алексиев – уредник в отдел „Нова и най-нова история“ към Регионален исторически музей – Благоевград. Д-р Алексиев е организационен секретар на филиала на МНИ с председател проф. Илия Гюдженов. Специален гост е акад. Георги Марков, ще присъстват още председателя на МНИ – доц. Александър Гребенаров, Володя Милачков от Института за исторически изследвания към БАН, доц.д-р Стоян Германов – научен секретар на МНИ – София, историци, политици и общественици.

Македонският научен институт е българска научна организация, създадена през 1923 г., която има за цел изучаването на географската област Македония и предимно на българското население в нея. На 21 декември 1923 г. в аудитория 10 на СУ „Свети Климент Охридски“ 52-ма видни български учени и общественици създават Македонския научен институт със седалище в София, приемат устав и избират първия му Управителен съвет начело с председател проф. Иван Георгов.

Институтът си поставя за цел да проучва историята, етнографията, езика и стопанския живот на Македония, да събира материали за националноосвободителните борби на македонските българи и да запознава с тях научната и културната общественост в България и в чужбина.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене