Опит за „драма“ по наболяла тема на сесия в Петрич: Кметът В. Илиев срази атаките на строителите и настоя за изграждането на нужната за града пречиствателна станция

_thumb

5-часови дебати на извънредно заседание а ОБС не дадоха резултат и не се стигна до окончателно решение по проблема

След близо пет часови дебати общинските съветници в Петрич не излязоха с конкретно решение, с което да потвърдят или отхвърлят проекта за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води. Накрая те подкрепиха предложение –препоръка, направено от общинския съветник от СДС Борислав Марков към кмета за даване на зелена светлина на проекта.

Така, те гласуваха препоръката без да има направено предложение за решение. С това се сложи и точката на дебата по време, на който част от присъстващите направиха опит за пореден път да драматизират заседанието, обръщайки на 180 градуса исканията си от предишни сесии на Общинския съвет. Иначе извънредното заседание на ОбС бе свикано единствено за една точка в дневния му ред.

Поводът е писмо, получено от Министерството на околната среда и водите до ОбС –Петрич с тревожната констатация, че проектът е обречен на провал, ако не се спази крайния срок 31 декември т. г.. От министерството изразили опасения, че този срок за изграждане на пречиствателната станция е възможно да не бъде спазен и затова отправят съответни препоръки към общинското ръководство. Това бе основното и в изказването на строителния предприемач Руси Бахтерлиев. Той говори от името на сдружението на петричките строители.

В писменото си изложение, прочетено от трибуната на мини парламента, Бахтерлиев наблегна отново на стария шлагер, че една фирма печели всички обществени поръчки в община Петрич. Специално за дискутирания проект, при който бенефициент е община Петрич той изтъкна, че е абсурдно консорциумът, който ще строи обекта да се вмъкне в посочения срок до 31 декември. Това, според него, поставяло общината пред избор да плаща наложените впоследствие санкции.

Бахтерлиев посочи и конкретика –„При това положение всички ние от общината ще плащаме тези пари. А те са за над 1. 5 милиона лева. ”Строителният предприемач обобщи „В случая общината е ощетена с крупна сума пари. ”Той зададе и конкретен въпрос към кмета :Защо общинската администрация е строена цялата тук, а също и селските кметове?

Градоначалникът Вельо Илиев взе думата първо като отговори на въпроса му. ”Те имат право да присъстват на сесията, а и повечето са пряко ангажирани по програми и конкретно с този проект. Същото се отнася и до колегите ми от селата на общината. Кметът разясни подробно как стоят нещата относно препоръката в писмото от министерството на околната среда и водите. и обясни мотивирано, че не е невъзможно пречиствателната станция да бъде изградена при добра организация. След това думата взе бизнес дамата Добрина Бацанова.

В разпокъсана реч, без да изведе основата на питането си, тя си позволи да прави крайни оценки, граничещи с квалифицирани обиди. Според Бацанова, градът се намирал на дъното. Пак по нейни наблюдения хората от Петрич не го искали този проект. ”След като хората не го искат, защо тогава го форсирате? ”, попита кмета, бизнес дамата.

От 1. 5 милиона които ще висят като задължения на всички данъкоплатци при неизпълнението му Бацанова направи пробив в сумата и я качи на цели 5 милиона. Това тотално обърка съветниците и присъстващите в залата. Бизнес дамата се осъмни и че проекта е бил съгласуван от специалисти.

Най- емоционален в изказването си бе другият пожелал да се изкаже по темата, софиянецът Танчо Фингаров. Той показа някакви папки с твърдението, че в тях е имало всички тези констатации от специалисти за очакваното задлъжняване на общината и извади други суми. ”Дали с тези 3. 5 милиона лева може да се построи пречиствателната станция за отпадни води. ”Кметът го слушаше внимателно от първия ред. По едно време г-н Фингаров заплашително размаха в лицето на гл. инж. Петя Кънчева папките.

Кметът инж. Вельо Илиев, след като изслуша всички изказващи, се реши за пореден път да направи исканите му разяснения. Той сподели чистосърдечно, че и той има някаква доза притеснение по спазването на срока. Това размотаване стои от две години –от обжалването на проекта от конкурентна фирма, от решението на КЗК и решението на Върховния Административен съд., каза той. Кметът се обърна към съветниците да проявят разум и подкрепят изграждането на пречиствателната станция.

”Защото, ако сега не се направи, тя никога няма да стане. ”, каза той и предостави думата за разяснения от управителя на строителния консорциум Георги Георгиев. Оказа се, че Георгиев е кореняк петричанин и милее за родния си град. Строителният предприемач даде мъжка дума пред общинските съветници и обществеността да влезе в срока и завърши съоръжението до 31 декември т. г. Това, обаче се видя нереалистично за опонента му Танчо Фингаров, който постоянно го апострофираше от зала.

Накрая си позволи да отсече „Говориш глупости! Не можеш да направиш станцията за шест месеца! ”, подвикваше му постоянно софиянецът. Той преповтори същите обиди и ги отправи и към кмета Илиев. Единствено днес пред всички кметът призна, че е получавал и заплахи, но не съобщи от кого и кога. Той отново апелира за разбиране и призова съветниците да приемат решение да подкрепят проекта. Те пък не го разбраха и гласуваха единствено препоръката на колегата си Боби Марков и така напрегната сесия, завърши с абсурдното си закриване.

За отбелязване е че председателят на ОбС Благой Калъпсъзов спази правилника точка по точка и така сесията не се изроди в грозни сблъсъци и отправяне на обиди, за които после всички да съжаляват. На сесията присъства и народният представител от ПП ГЕРБ инж. Димитър Танев. Той също изрази позиция, че проектът по изграждането на пречиствателната станция трябва да се спре. Той пък изнесе друга сума за неустойка -10 милиона лева. И даде конкретика как специалисти били стигнали до стряскащата сума. Кметът го помоли да му осигури среща с тях, но наистина да са специалисти от министерството от околната среда и водите, а не от други министерства. Така бе сложена окончателната точка на разводнената от към мнения тема на днешното извънредно заседание на ОбС-Петрич.

В. Методиев

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене