Без категория

Неврокопският митрополит Серафим: Господ ми възложи тежкия кръст да бъда наставник на епархията

Митрополит Серафим

Неврокопският митрополит Серафим е роден на 04.07.1974 г. в с. Зорница, област Бургас, със светското име Динко Желязков Динков. Средното си образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет – София, специалност “Ландшафтна архитектура”, през 1997 г., а през 2011 г. – Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. От 01.1999 г. до 09.1999 г. отбива военната си служба. На 18.11.2000 г. е подстриган за монах в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19.11.2000 г. и за йеромонах – на 20.12.2000 г. Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 01.07.2006 г. От 09.2008 г. архимандрит Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир. На 18.12.2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата “Мелнишки” в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит. На 19 януари тази година епископ Серафим бе избран за Неврокопски митрополит.

– Ваше Високопреосвещенство, духовното Ви име Серафим има много стари корени, на иврит е със значенията „огнен“ и „пламтящ“, както е по „Книга на Пророк Исая“. Мислите ли, че това духовно предопределя Вашата тежка и отговорна отдаденост – да сте пламенен във вярата и службата си? Как приехте мисията да застанете на този висок пост?

– Всичко това е един тежък кръст, който Господ ми възлага. Това е огромна отговорност и пред Бога, и пред православните християни, които са ми поверени. Към това служение никой не тръгва само по собствено желание или воден от лични амбиции, това е божие призвание, което се изявява чрез изборите за митрополит, които се проведоха. С радост и готовност откликвам на този призив и се надявам да запазя в себе си отдадеността си и страха божий.
– Успяхте да обиколите духовните центрове на Неврокопска епархия. Къде миряните са най-ревностни последователи на вярата си? Къде виждате най-належащи проблеми за намеса?
– До този момент служих на различни места на духовните околии, с изключение на Петричката, и мога да кажа, че навсякъде в Неврокопска епархия има ревностни християни и народът обича вярата си и църквата си. Във всички околии има проблеми, чието решаване не търпи отлагане.
– В исторически план Неврокопска епархия многократно е сменяла седалището си в Благоевград. Възнамерявате ли да запазите настоящото седалище, или планирате промени в това отношение?
– Седалището на Неврокопска епархия от времето на нейното създаване – 1894 г., е град Неврокоп, днешен Гоце Делчев. Два пъти известно време епархийският център е местен в Благоевград, а това се е налагало по конкретни причини към дадения исторически момент. Днес няма основание да се мисли отново за преместване на седалището на митрополията, още повече че има вече положени добри основи и създадена организация в стария епархийски център град Гоце Делчев.
– Митрополит Натанаил беше Ваш духовен баща. Бихте ли конкретизирали кои са устоите на тази приемственост между вас?
– Приемствеността в БПЦ е много важен фактор за осъществяване на нейната мисия в света. Устоите на тази приемственост между дядо Натанаил и мен се коренят в дългогодишното ми познанство и общуване с него, като негово духовно чедо и възпитаник. Духовният и административен опит, който съм натрупал, ми е предаден от самия него.
– Живеем в епархия, в която е установена специфична духовна търпимост между две силни и присъстващи с обичаите и традициите си религии – християнство и мохамеданство. Какви са плановете Ви за духовното обновление в Неврокопска епархия?
– Православната църква винаги се е стремила да запази мира и добрия тон на общуване. Ние не можем да отстъпим от истините на нашата вяра, но и не бихме тръгнали да правим провокации и да нарушаваме тази мирна атмосфера, която в момента имаме в епархията. Духовното обновление църквата винаги го е осъществявала чрез просветата. Основната задача на БПЦ е да просвети с евангелските истини всички хора и който чуе гласа на църквата – сам се обновява духовно и допринася за благоденствието на всички.
– В какви срокове планирате да довършите строежа на сградата на митрополията – знаем, че има нужда от немалки финансови средства, и очаквате ли отнякъде подкрепа?
– Трудно е да се посочват срокове за довършителните работи на сградата. Общото желание на всички ни е това да стане по-скоро, има и граждански инициативи в гр. Гоце Делчев, насочени към бързото завършване. Ще търсим начин, ще полагаме усилия по-скоро да се ползваме и да се радваме на тази прекрасна сграда, която ни завеща дядо Натанаил. В нея има множество административни помещения, библиотека, представителни и жилищни помещения, кухня и трапезария, канцеларии. Разполага с обширно фоайе, в което са изложени иконописи на Школата по изографисване тук. Всяка подкрепа е добре дошла.
– В храма „Св. Георги Победоносец“ в гр. Сандански бе отслужена обща литургия за помирение. Кое надделя у Вас, за да вземете такова далновидно и мъдро решение и отново да приобщите всички духовници към лоното на църквата-майка?
– На 30 януари т.г., на празника Св. Трисветители, отслужихме Света литургия с голяма част от свещениците на Санданска духовна околия, както и със свещеници от Благоевград. Желанието за това беше както от тяхна, така и от наша страна – да бъдем в единство. Разчитам, че несъгласията, които преди това изразяваха, няма да послужат по никакъв начин за бъдещо разделение и разстройване на духовния живот в Санданска околия.
– Миряните от Неврокопска епархия недоволстват повече от година от незаконния строеж на хотела на госпожа Катерина Терзиева край светите земи на манастирската обител „Св. Георги Победоносец“ – гр. Хаджидимово. Докъде доведохте справедливата си кауза в тази нелека борба с институциите и какво чертаете занапред в това отношение?
– Срещу дейността на кмета на община Хаджидимово бяха заведени няколко съдебни дела от манастира „Св. Георги Победоносец“, но те все още не са приключили. В тези първи дни на служението ми като митрополит се запознавам подробно с хода на тези дела и след това заедно с Епархийския съвет ще решим как да продължим работата по този проблем. Наш дълг е да отстояваме допоследно интересите на църквата и съм убеден, че това ще бъде от полза на всички. Развитието на тези дела се следи с интерес от цялата православна общност, така че решаването на проблема е от значение и за авторитета на българската държава.
– Кой църковен храм в Неврокопска епархия се нуждае най-спешно от реставрация? Предвиждат ли се например укрепителни мерки на трикорабната псевдобазилика – храм „Св. Параскева“ в село Скребатно, който датира от 1835 г. и е обявен официално за регионален, религиозен и културен паметник?
– Действително църквата в с. Скребатно се нуждае спешно от ремонт. До този момент, макар и частично, там е извършено утрепване, нейното обновление трябва да продължи. В същото време има много други храмове, строени през първата половина на ХIХ век и в по-късно време, които се нуждаят от спешни мерки. Такъв е примерът с църквата в с. Хърсово, Санданско, чийто таван миналата година падна.
– Предвижда ли се кога най-рано ще завърши строежът на храма „Рождество Христово“, намиращ се в новия квартал на Гоце Делчев? Знае се, че са събрани средства от миряните, но не стига работна ръка за момента.
– Работата по завършването на храма ще продължи веднага щом времето позволи това, направена е организацията, имаме налични материали и се надявам тази година строежът да бъде успешно завършен.
– Разбрахме, че днес /б.р. – преди ден/ е бил свикан Епархийски съвет. Има ли някое важно решение, с което може да ни запознаете? Ще има ли ново църковно издание Неврокопска епархия например?
– Да, днес се проведе първи Епархийски съвет за 2014 г., а и за мен, като новоизбран митрополит. В него разгледахме натрупалите се през целия период от кончината на дядо Натанаил до провеждането на митрополитски избор текущи въпроси. Желанието ми е да се възстанови издателската дейност в митрополията и ще направя всичко възможно това да стане в кратки срокове.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене