НАРОДНИ ХОРА И НОСИИ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА

15

Събитието отбелязва една година от старта на кампанията „Традиция в града“

Хора от всякакви възрасти, пременени в народни носии, ще събере тази събота на езерото с лилиите в Борисовата градина Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7). Срещата е част от кампанията „Традиция в града“ и ще отбележи една година от старта й. Началният час на събора, където освен своеобразното ревю на носии, всеки ще може да се хване на хорото и да се освежи с чаша вино, е в 14:00 часа.

20

Идеята на организаторите е сбирките да се провеждат всеки уикенд в различни кътчета на България. Всяка събота и неделя хора от цялата страна и чужбина ще излизат от домовете си, пременени в национални носии, за да популяризират красотата на традициите и обичаите.

17

„Традиция в града“ е кампания, чиято цел е да покаже колко е хубаво да познаваме своето минало и да го пренесе в настоящето. Да преоткрием красотата на националните ни носии, които могат да звучат модерно и днес, и да им отдадем нужната чест и уважение. Целта на инициативата е да направи пълна етнографска карта на облеклата и традициите в различните региони“, коментира председателят на А.Р.И.З.-7 шеф Пеньо Иванов.

19

От старта си преди година до днес кампанията „Традиция в града“ премина през много населени места у нас. Навсякъде, със съдействието на местни организации, читалища, музеи и жители на градовете и селата, шеф Иванов засне кадри и видео с автентични носии от региона. Над 6 000 са до момента фотосите, които са публикувани в повече от 100 албума във Фейсбук страницата на „Традиция в града“ (https://www.facebook.com/tradiciavgrada), и всички те показват обичаите и традиции от различни етнографски области.

Нека заглавието да не ви заблуждава.

22

НАРОДНИ ХОРА И НОСИИ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА

2

ще има не само там, ще има в цялата страна и това приятели е само началото.

1

С подкрепата на ансамбъл Гоце Делчев, ансамбъл Хоро, ансамбъл „Дунав”, ансамбъл „Хемус”, студия „Северняци”, ИМ Батак, „Ломски ритми”, ИМ Ихтиман, Читалище „Земеделец” Козаревец, Дай Бабо огънче, Читалище Бобов Дол – МФА „Разметаница”, Кукерска група „Дионисиев звън”, Фолклорна група при 40 СОУ и много други.

22

11

21

9

18

3-1

4

16

3

3

 

7

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене