Дупничани се стягат за Умни петък!

Всяка година в първия петък след Великден в Дупница се провежда панаир наречен “Умни петък”. Традициите са се променили доста, защото сега търговците наблягат на продажбата на дрехи и хранителни стоки и по точно сладкарски изделия, като халва, локум и шоколадови бонбони.

Dupnica_1920

„От незапомнени времена в Дупница става ежегодно панаир на едър рогат добитък през дните петък, събота и неделя от Светлата седмица“, това пише в една от книгите си Тихомир Меджедиев. Пазара в Дупница търпи много промени, но от 1927 година Общината обявява, че в тези дни от годината се провежда най-големият пролетен панаир на едър рогат добитък в Царство България. Панаира се е посещавал от търговци от Солун, Кавала, Серес, Неврокоп и редица градове от България. През тези години търговията е била голяма, но и контрола завиден за времето си. Общината полагала много усилия за популяризирането на панаира и благоустрояването на пазара.

Dupnica_1920_3
Още след Освобождението пазара е бил на централния площад и постепенно се измества и към улица “Николаевска”. От 1923 година забранили престоя на каруци по площада и улица “Николаевска”, защото причинявали задръстване. През същата година местната управа определя и няколко места за продажба на различни стоки. Пред бившата баня е било мястото за продажба на едър рогат добитък, за зърнени храни пред Учителския институт, за свине мястото на сегашния площад Демокрация, за дървен материал – на две места градинката „В.Левски“ и до църквата „Св.Никола“. За зеленчуци и други до Гимназията. Така градът продължава да бъде търговски център, а панаира за едър рогат добитък започващ от Умни петък е бил мястото от където са си давали среща търговци на животни от цяла Югозападна България , Турция , Сърбия и Гърция.

Dupnica_1920_2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене