В село Първомай не работят само в Деня на труда

6c5d46c9d3d64769506356a75f08b898_600x460Посрещаме 5000 гости на събора, вземаме само работливи снахи, казва кметът Методи Попов

В петричкото село Първомай ще оставят поне за ден работата. Местните хора отсега се стягат за празника навръх Международния ден на труда – 1 май. Тържеството ще започне с песни и танци още предния ден вечерта. „Тук няма семейство, което да не се занимава със земеделие. Но се готвим и за най-големия си празник. Ще се порадваме от сърце на селското тържество. За нас 1 май е знакова дата, гордеем се с името на селището си“, твърди кметът на най-голямото петричко село Методи Попов. Стотици самодейци от цялата община ще се надпяват на сцената в Първомай.

Певците и танцьорите ще участват във фестивала за обработен и автентичен фолклор „Южен гердан“ и ще веселят местните жители и техните гости. Над 5000 души от околните селища, Гърция и Македония ще присъстват на веселбата. „Сигурно е, че пришълците ще са повече от нас. Но всеки е добре дошъл. Ние сме не само трудолюбиви, но и гостоприемни. Хапване и пийване ще има за всички“, твърдят домакините.

Празникът ще бъде съпроводен със състезания по волейбол, шахмат, лекоатлетически крос и ловна стрелба. В селото иначе залагаме здраво на труда по нивите, подчертава селският управник. Построени са над 400 декара оранжерии със зеленчуци. „Тук снахите ги избираме с конкурс. В наше село няма място за мързеливи жени. А за да сме сигурни, че са работливи бъдещите снахи, ги пращаме на нивата, където полагат тест по трудолюбие“, казва с усмивка кметът Методи Попов.

 standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене