Само В Топ Преса! Над 4 000 вярващи в Гоце Делчев, под открито небе посрещнаха снощи вестта за Христовото Възкресение. ВИДЕО

893G8589_01.MP4.Still001893G8589_01.MP4.Still001 893G8589_01.MP4.Still002Най-празничната, най-тържествената  литургия в християнството, бе водена снощи в Гоце Делчев лично от н.в.п., Неврокопския митрополит Серафим, в катедралният храм „Св. Св. Кирил и Методий. Малко преди възкресението, Пасхалното богослужение в двата храма в центъра на града се изнесе на централния на площад.  Точно в полунощ, както повелява православният канон,  Митрополит Серафим, изрече заветните думи с които тържествено обяви Христовото възкресение.

След празничното приветствие към богомолците, Дядо Серафим предаде на миряните живият огън, който Българската Патриаршия достави от Божия гроб в Йерусалим. Над 4 000 бяха богомолците които се стекоха на площада в Гоце Делчев в пасхалната нощ за да участват в тържествената литургия посветена на Христовото Възкресение. След празничната литургия, хиляди трепкащи пламъчета, носени от вярващи неврокопчани, тръгнаха тази нощ от централния площад в Гоце Делчев във всички посоки на града, за да запалят домашните си кандила с благодатния пламък и с пожелания за здраве, щастие и благополучна година за семейството.

Да посрещнат Христовото възкресение заедно с приятелите си от неврокопско, стотици миряни от крайграничните села на Република Гърция, също бяха снощи в Гоце Делчев за да празнуват заедно с приятели, Христовото възкресение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене