Плевнелиев: Ще привличаме туристи и през Истанбул

ПлевнелиевПрезидентът заяви, че новото летище на Истанбул е граница за нас и ще доведе повече туристи в страната ни. Росен Плевнелиев бе в Смолян за заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура


На въпрос за развитието на региона, свързан с пътната инфраструктура, държавният глава заяви, че за Пампорово и Родопите съществено в растежа ще помогнат новите 117 км от магистрала „Марица“ и нов добър концесионер на летище „Пловдив“.

„Един огромен бъдещ пазар за Пампорово, какъвто е Истанбул, новото летище на Истанбул, което ще бъде най-голямото на планетата с около 150 млн. посетители на година, те просто ще бъдат на нашата граница. Те ще бъдат много близко до нас. Всичкото това ще доведе до повече туристи и до растеж“, категоричен беше президентът, цитиран от БНР.

По думите му е неотложно пътят Асеновград – Пловдив да стане 4-лентов. Според Плевнелиев вече има процедури, които са готови и са в ход.

Плевнелиев обясни, че правителството планира още около 650 млн. евро в новия програмен период до 2020 г. отново по пътя на коридор 10, който е важен за Пампорово и региона.

За инфраструктурни проекти подкрепящи региона той даде пример и с бъдещата газова връзка с Гърция.

„В основните ни стратегически и програмни документи вече е поставен ясен акцент върху преодоляването на икономическата изостаналост на отделни региони в страната“, посочи президентът, цитиран от БТА.

По думите му в страната от десетилетия се наблюдават негативни тенденции в задълбочаване на вътрешнорегионалните различия.

Според него в националната програма за развитие „България 2020“ е заложен приоритет, който цели намаляването на неравенството в социалното, икономическото и инфраструктурното развитие на регионите и засилване на процесите на сближаване.

Той обясни, че правителството е започнало работа и по инвестиционна програма в подкрепа на развитието на изостаналите и слабо развитите български райони.

По думите на Плевнелиев във фокуса на държавата и общините трябва да бъде подобряването на бизнес средата, на условията за привличане на инвестиции и насърчаване на мерки за създаване на заетост.

„За да се установи и успее едно производство, са необходими както върховенство на закона и предвидимост на регулаторната рамка, така и въвеждането на данъчни стимули за насочване на инвестиционен интерес към изостаналите в своето развитие райони“, заяви държавният глава.

Вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Лиляна Павлова, Николина Ангелкова, Божидар Лукарски, областният управител на Смолян Недялко Славов, представители на местната власт, работодателски и неправителствени организации от региона участваха в изнесеното заседание на съвета.

Плевнелиев бе посрещнат от почетен караул на военнослужещи. На тържествена церемония той удостои с почетен знак на президента пет общински доброволни формирования за преодоляване на последствията от снежното бедствие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене