„Юлен“: Не сме предлагали подкуп на екоорганизации за Банско

e6763e1b00100a0a7cb2172861116b0f_XLПоканихме на една-единствена среща всички екоорганизации, когато решихме да развием бизнес на Банско. Причината за това беше международният опит при такива проекти. Това заяви адвокатът на „Юлен” Петър Петров като право на отговор на твърдения на изпълнителния директор на Института за зелена политика Петко Ковачев.

Вчера, в сутрешния блок на Нова телевизия, Ковачев коментира темата с т.нар. екорекет. Тя стана факт след материал за подкуп, искан от екоорганизация, за да не се пречи на проект за газификация в Пирдоп и Златица. По този случай вече работи и прокуратурата. Ковачев каза, че когато „Юлен” е поемала концесията в Банско, Цеко Минев е поканил него, Андрей Ковачев от „Сдружение за дивата природа Балкани“ и Димитър Василев „Еко-клуб 2000“. На тази среща на природозащитниците им било обещано „да им бъде направена лаборатория”, да им се поемат някои неща от „Юлен”, ако не пречат на проекта в Банско. След като не приехме, се появи Амадеус Кръстев (бел. ред. – покоен представител на движение „Зелени патрули”), който подписа едно писмо, че на Пирин нищо нямало да му се случи, каза Петко Ковачев.

Никога не сме предлагали на никого каквото и да е. 65 пъти „Юлен” е ходил на съд заради екоорганизации и нито едно не сме загубили, заяви Петров. Според него това е доказателство, че не е предлаган подкуп на която и да е природозащитна организация.

До момента не сме видели и едно доказателство за вредата върху Пирин, твърди Петров. Той заяви, че екорекетът е уродливо явление и е хубаво, че вече му се обръща повече внимание.

На въпрос дали екорекетът е създаден от големия бизнес, Петров отговори, че донякъде е вярно. Не признавам ние да се занимаваме с този тип неща, каза адвокатът. Няма природозащитна организация, която да защитава „Юлен”, категоричен беше Петров, цитиран от actualno.com.

10 проверки ни проверяваха от ДНСК и не се констатира нито един незаконен строеж. Има обаче от няколко седмици констатирани случаи на незаконни писти на територията на България – къде са „Зелените” да скачат, попита Петров. И каза, че не било негова или на „Юлен” работа да сезират обвинението. Защо срещу нас има 65 неоснователни дела, а останалите са оставени в комфорт, попита Петров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене