Иванка Джибова от Баничан: Цветница е, на този ден всяка домакиня закичва къщата с върбово клонче и отива на църква с постна питка и цветя

Bez-ime9През пролетта се празнуват най хубавите празници. Един от тях е Лазаровден. Той е много хубав празник, но не на навсякъде лазаруват. Момичетата вървят по къщите облечени в носии, с венчета на главите, носещи кошници. Вървят на групи, пеят песни и наричат за здраве и берекет на стопаните през годината. Отиват в къщи където има моми и ергени за женене;
Ой Лазаре, тука са ни казали, че има мома и момък. Я момата женете, а момъка годете.
Пчелице медна хубава, пчела се вива извива около круша катуша, та си цветенце береше да прави гъсти медове.
Домакинята ги посреща с „Добре дошли, лазарици“, и ги посреща с бели яйца, защото те са знак на живота, също така с постна питка с мед и курабийки.
Лазарките изпяват „Лаленце се люлее, не било лаленце, най ми било малко детенце, в ръка цвете държеше и за лазарици питаше“.
На излизане домакинята ги изпраща с пожелание за здраве и късмет и догодина пак да дойдат.
Лазарките отиват на реката и там си хвърлят венчетата във водата, на коя изплува първо напред тя, ще се омъжи първа.
А в неделя след Лазаровден е Цветница или Връбница както го наричаме. На този ден всяка домакиня закичва къщата с върбово клонче и отива на църква с постна питка и цветя. Готви се риба и рибник – риба с ориз. След църква децата играели по поляните с въже от върбови клони, правели си венчета от върба и коланчета и скачали и играели. Също пеели песни за цветята, за здравеца, жълтото цвете теменужка и други, разказа Иванка Джибова – организатор на културни мероприятия към Дом на културата Гоце Делчев, специално за Топ ПРЕСА.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене