Консултативен съвет по етническите въпроси се проведе в Банско

110290-konsultativen-savet-bansko

Консултативен съвет по етническите въпроси към кмета на общината се проведе в Банско. Той бе воден от заместник-кмета Александър Мацурев и бяха обсъдени въпроси, касаещи малцинствените групи в Банско.

От страна на администрацията беше поет ангажимент за съдействие по отношение на деца и младежи от ромската общност, незавършили своето основно образование. Ще бъдат проведени разговори със СОУ-то в града за намирането на подходяща форма за сформиране на клас, който да премине необходимото обучение.

Дискутиран бе и въпросът за затруднения достъп до здравеопазване сред малцинствените групи поради ниската степен на здравна осигуреност. Мацурев сподели намеренията на администрацията да проведе разяснителна кампания за повишаване на здравната култура сред ромските общности по отношение на рисковете от заразяване с болести, предавани по кръвен и полов път.

В края на срещата бе обсъдено и участието на децата в извънкласни форми на обучение – народни танци, фолклорна музика, рисуване и др. Зам. кметът Александър Мацурев обясни на присъстващите, че дейностите, които се провеждат в читалище „Никола Вапцаров“ са безплатни и всички желаещи могат да се включат.

„Създадохме този съвет, за да можем да имаме постоянен пряк диалог с хората от малцинствата. Така разбираме за техните проблеми от първа ръка и можем заедно да търсим решения. От друга страна, по време на тези срещи,  ние се стараем да им предоставяме актуална и полезна информация във връзка с провежданите социални политики, здравеопазването и образованието. Това традиционно са въпроси, които са  проблемни за ромските общности. Голяма част от тях са социално-слаби лица и е необходима целенасочена политика за подобряване на образователното им ниво, за здравната им култура и жизнения стандарт. На тези срещи планираме да каним и представители на държавните институции, за да бъдем максимално полезни” коментира срещата Александър Мацурев.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене