Кюстендил и Карлово на протест срещу претенциите на Мюфтийството

main_bУтре, 3 април, от 11.30 часа е насрочено поредното заседание на Софийски апелативен съд по жалбата на мюсюлманското сунитско-ханефитско изповедание, оглавявано от Недим Генджев, което оспорва легитимността на Главно мюфтийство и претендира да бъде собственик на редица имоти в България, делото за т. нар. вакъфски имоти.

Половин час по-рано, от 11.00 часа, жителите на Кюстендил и Карлово организират протест пред сградата на Съдебната палата в София под надслов „Не на провокациите и посегателствата върху историята на България“.

„Развитието на този процес оказва пряко влияние върху всички останали съдебни дела за собственост върху джамии, музеи и други имоти, за които безсрамнно претендира Главно мюфтийство. То си позволява неоснователно да съди държавата и общините, като по-голямата част от делата са спрени до произнасянето на Софийски апелативен съд“, коментираха от общинската администрация в Кюстендил.

Двата града заедно обединяват усилията си срещу провокативните намерения на Мюсюлманското вероизповедание, в лицето на Главно мюфтийство, да придобият собственост върху джамиите „Ахмед бей“, „Фетих Мехмед“, „Куршум джамия“, както и десетки други имоти, представляващи неразделна част от културно-историческо наследство на България.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене