Родители изкараха нощта на опашка пред ЦДГ №12 в Благоевград, за да запишат децата си на градина

68006-632x358

Цяла нощ родители на малчугани, родени през 2012 г.,  стояха на опашка пред ЦДГ №12 „Алени макове” в Благоевград, за да запишат децата си в детската градина. Нетърпеливи родители, „застанали на пост“ пред детското заведение още в 22 часа на 31 март, показват списъка, направен от самите чакащи. Малко по-късно, около 23 часа, се записали и следващите и така докато отвори градината се заформила опашка от 54-ма души, дошли да подадат заявления. „Действително имаше опашка, но в рамките на 2 часа успяхме да приемем всички 54 заявления, подадени до момента. Всичко мина нормално. Ще приемем 50 деца, разпределени в 2 групи“, коментира малко пред 10 ч. сутринта директорката на ЦДГ № 12 Емилия Гайдаржиева и допълни, че дългото чакане и редене на опашка не е оправдано, тъй като входящият номер на подадените документи има значение единствено ако няколко кандидати са с еднакъв брой точки.

Същото подвърдиха и други директори, които побързаха да успокоят родителите, че в детските градини в града са предвидени достатъчно места за 3-годишните малчугани и посъветваха майките и бащите да не се „презастраховат“, като подават едновременно заявления в няколко детски градини.

Според утвърдения план-прием от Общинска администрация – Благоевград общият брой на децата, които ще бъдат записани в I група на детските заведения в областния център за учебната 2015-2016 г., е 516. В повечето от заведенията са обявили по 25 и 50 свободни места, като в ЦДГ № 2 и ЦДГ № 6 в жк „Еленово” са съответно 63 и 60 места. Две първи групи ще има и в ЦДГ № 6 „Вечерница“ /над театъра/, където до 10 часа имаше подадени 30 молби при прием на 50 деца.

„Нямаше проблеми, всичко мина спокойно. В 7.30 часа чакаха петима родители”, сподели директорката Елена Донева.

Като нормален определиха старта от подаването на документи и в ЦДГ № 3 „Детелини” /до плажа/. Там за разлика от миналата година се разкрива още една 1-ва група и така в градината ще могат да постъпят общо 50 деца на 3-годишна възраст.

„Сутринта имаше около 10 човека. Досега са подадени 40 молби”, каза директорката М. Иванова.

Критериите за прием са обявени на табла във всички детски заведения. С предимство се приемат деца, които в момента имат братче или сестриче в градината, а не някога. С предимство се приемат и деца на редовни студенти, близнаци, деца на многодетни семейства, както и на родители инвалиди. Също така децата със специални потребности и/или хронични заболявания се приемат преди всички. Критерият за районирането пък дава предимсто на деца, живеещи в района на детското заведение“, обясниха педагози.

Сроковете, в които могат да се подадат заявления за записване в желаните детски градини, са до края на месец април. Класиранията пък се очаква да станат готови през месец май.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене