Емил Илиев, кмет на община Струмяни: 2014 е годината на голямо и мащабно строителство, модернизиране и благоустрояване

емил илиев

ОСНОВННИЯТ ПРОБЛЕМ ЗА ХОРАТА В СТРУМЯНИ СА ЛИПСАТА НА РАБОТА И ФИНАНСИ

 

 –         Г-н Илиев, каква е  политиката на администрацията, която следвате през изминалите две години от Вашия мандат?

–         Ние трябваше да пренаредим пъзела по отношение на местната власт, защото заварихме изключително тежко наследство, което наложи изцяло нова политика, обърната към хората.  Община Струмяни е една от общините с най-голяма територия в страната, имаме 21 села, пръснати по цялата й територия. В този смисъл е изключително трудно за управление. Като цяло както в държавата, така и в общината, селата се обезлюдяват, хората бягат в по-големите градове или  имигрират, но това не означава, че ние сме избягали от проблемите на тези хора.  Напротив. Още повече сме обърнати именно към подпомагане на тези хора. Тази година започна изграждането на ново защитено жилище в Раздол, което ще осигури препитание на много хора от Малешевието, не сме престанали да инвестираме в инфраструктура, ремонтиране и реновиране на църквите в „горния” регион, откриване на пенсионерски клубове, както се случи преди дни в с. Никудин. През миналата година отбелязахме сто-годишния юбилей на църквата в Добри лаки, а тази година хората от Никудин сформираха инициативен  комитет  да се отрази подобаващо 100- годишния юбилей на храма „Св. Илия”. Тези инициативи ни радват, защото означава, че хората търсят и намират корените си и има с какво да се гордеят.

–         Споменахте църква,  но не споменахте инфраструктурните промени в селата, строителството на  пътища, площади, корекцията на реки, залесяване и чистота, хората от Добри лаки бяха удивени, че се асфалтира площадът им. Как се прави всичко това при тежкото състояние на общината и държавата?

–         С изключително много контакти и много работа на всички нива на държавата, институции и хора.  Фактите са достатъчно красноречиви – асфалтирахме площад на едно малко селце, където над 30 години не са правени промени. Но заедно с това, проектираме корекция на река Цапаревска, грижим се за чистотата, спокойствието и благоустрояването.

Най-хубавото на Малешевието са хората, а според думите на отец Антим, протосингел на  Видинската митрополия и  административен секретар на Видинския митрополит, ние имаме най-хубавите църкви – старинни, съхранени и това са изключителни паметници на духовността и културата.  Наред с действията, които предприемаме с оглед живец във високопланинските села, се надяваме да развиваме  богат  религиозен и културен туризъм.

–         Вие като кмет инициирате поредица от стъпки за отваряне на Гранично контролно-пропусквателен пункт „Клепало”. Какви са резултатите от усилията  на администрацията в тази посока?

–         Отварянето на „Клепало” е жизненоважно за хората и за икономиката на нашата община. Това е един от основните проблеми, които  аз като представител на местната власт, търся начини и апелирам да бъде решен. Използвам всяка ситуация -срещи на всяко ниво с изпълнителната власт на държавата, било то министър на външните работи, било то министър председател, за да  поставям проблема. Не са тайни добрите ни взаимоотношения с колегата от Република Македония – кмета на община Берово   Драги Наджински, с когото търсим начини и лобираме за отварянето на ГКПП „Клепало”

–         Какви са изгледите за успех?

–         Министър председателят Орешарски пое ангажимент да се постави на дневен ред отварянето на  ГКПП „Клепало”. На този етап се очаква  подписването на договор за добросъседство, където пускането на ГКПП-то  е основен приоритет на България и Македония.

–         За какво Ви търсят хората на общината? Каква е общо проблематиката на жителите?

–         Всяка сряда от седмицата имам приемен ден, но се оказа, че хората имат достатъчно проблеми, които изискват моята подкрепа и аз, доколкото е възможно, винаги съм я давал. Проблемите  се свеждат до работа, липса на финанси. Ние заварихме един голям процент безработица от 24 % , но благодарение на предприетите действия на общината, със съдействието на държавата, назначихме повече от 260 души и свалихме безработица до 12 %.

–         В перспектива работите ли по преодоляване на проблемите на безработицата?

–         В момента хората, заети по програмите, са на борсите. Очакваме до два месеца да назначим отново за една година хора по временната заетост. С отпочването на мащабното строителство на проектите по водния цикъл, едно от условията на обществената поръчка е наемането на местни строители и общи работници, което се надявам да бъде спазено от спечелилите конкурсите фирми.

–         Не е тайна, че в  Микрево има огромен контингент от роми, голяма част от които са в тежко положение. Какво прави общината за приобщаване им към европейските  и общочовешки ценности?

–          Започнахме с промяна на средата, изградихме предпазна стена и обходен път, назначихме 210 души по различни програми, имаме здравен медиатор, много ромски деца са включени в програмите за културна дейност в детските градини, училище, обществени възпитатели се грижат за децата в риск и мн. други. На общо заседание с различните институции предприемаме редица мерки за преодоляване и намаляване на престъпността. Това е една компактна местна общност, която може и трябва да бъде интегрирана и ние не можем да се правим, че  не съществуват за нас. Напротив. Всички хора, независимо от възраст, пол, вероизповедание и етническа определеност се опитваме да усещат, че са важни за нас.

–         Как оценявате инвестиционния климат в общината и какви са Вашите бъдещи очаквания  в този аспект?

–          Интерес определено има, но за нас най-важното е да довършим инфраструктурните проекти, които вървят към изпълнение, за да предложим една прилична инфраструктура, която да задоволи претенциите на бъдещите инвеститори.

–         2014 – е годината на?

–         Европейските програми и голямо мащабно строителство, за голяма част от общините е нулева, но за  нас ще бъде годината на голямото строителство. Това  е годината на подготовка за новия програмен период, в която ние завършваме големи обекти, заложени преди три години. Подмяна на водопроводната мрежа и инфраструктурата към нея – тротоари и улици в Илинденци, Струмяни и Драката, спортни и детски площадки в общината и мн. други.

–         На какво ниво  е съвместната работа на община Струмяни с държавата?

–         Работим изключително добре с изпълнителната власт, а така също и с всички народни представители от различните политически сили. Нямам основание да протестирам, че липсва помощ от страна на държавата.

–          Трудно ли се  сформира работещ екип или каква е тайната на един успешен кмет?

–         Колкото и да е малка общината ни,  смея да твърдя, че за тези две години  формирахме работещ екип, преобърнахме концепцията  за работа на екипа в помощ на хората. Това дойде  и от  огромното предизвикателство на тежката финансова ситуация, която заварихме, и нахъсахме екипа  да работи.

–          Вашите колеги Ви приемат като успешен кмет – добре приет сте от гилдията от целия регион, но в същото време имате изключителни приятелства с кметове от Турция, Гърция, Македония, Румъния и др. Какви са ползите от тези контакти?

–         Наистина през тези две години  приятелствата се задълбочиха и се  оказаха много полезни и благотворни за общината с колегите от региона и страната, а така също от съседните общини в Македония: Ново село,  Босилово, Василево, Берово, Пехчево, от Турция – Гюзелчамлъ, Кушадасъ, от Румъния – Турге Муреш, от Гърция – Кавала и др. И това не е самоцелно, а начин за добра презентация на община Струмяни и възможност за сътрудничество. Не е тайна,  че община Струмяни изпълни прекрасен проект с  много по-голямата община от нас – Кавала, тази година скрепихме приятелство с една 300- хилядна община от Румъния, където само в нея има 6 университета.  Форматите, мащабите са в мисленето и мечтите на хората  и управленците, а не в километрите.

–         Един от големите френски производители на вина Ги Лабейри, остана очарован от туристически културен и винен продукт на община Струмяни. Какви са стратегиите на администрацията за развитие на зеленчукопроизводството, винопроизводство, среден и малък бизнес?

–         Да доразвием и популяризираме лозарството в общината. Зеленчукопроизводителите са организирани в сдружение, като общината ги подпомага с всичко, което са ни поискали.

Ние сме първи от 14-те общини в Благоевградска област с горскостопански план – с оглед допълнителни приходи и възможности. Общината е отворена за нестандартни решения и всичко, което правим, бихме желали да бъде в полза на бизнеса и на хората от тази община.

–         Опозицията Ви упреква, че правите акцент на култура и празници? Кое е най-голямото сериозно постижение за тези две години?

–         Не е така,  защото ежедневната ни работа за подпомагане на хората, програмите за преодоляване на безработицата, богатата социална политика на общината, в която има две защитени жилища, Дом за възрастни с психически увреждания в Раздол, предстои изграждането на още едно защитено жилище, социалният патронаж, пенсионерските клубове, работата ни с неправителствените и правителствени организации за привличане на помощи за бедните, ежедневната, най-трудната работа с хората е по-малко видна, но в никакъв случай не е пренебрегната за сметка на празниците и културата. Но това, че

сме малка община не означава, че ние не сме уникални и няма какво да покажем. Работата по отношение на инфраструктурата скоро ще се види, но ние сме длъжни да презентираме общината в страната и чужбина по най-добрия начин, а това може да стане с необятните културните, природни и човешки ресурси.

–         Вие сте малка община, а сътворявате големи и незабравими празници, които имат не само регионално, но и национално и международно значение. Един от тях е Международният фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува”- Микрево.

–         За това говоря. „Малешево пее и танцува” тази година е номиниран за Златна кобилица – наградата на ЦИОФФ-България, едновременно с това ставаме членове на международната фолклорна европейска организация, официален партньор на ЮНЕСКО, в която членуват над 1500 престижни фестивали от страната и чужбина, а това ще повиши нивото и качеството на продукта. „Малешево пее и танцува”, според експерт на Министерството на културата  Ралица Базайтова е сред 5-те най-добри фестивали в страната. Това е признание за онези, които са го създали и за всички, които утвърждаваме неговия авторитет днес. Ние имаме и разширяваме своите партньори в лицето на Фондация „Арт център Илинденци” и склуптора Иван Русев,  с партньора ни БНР – Радио Благоевград  привличаме младите таланти, с Телевизия Родина популяризираме ежегодно фестивала в страната и чужбина.

Освен фестивала, общината има своите уникални и красиви празници, които привличат наши и чужди туристи като празника на боговете на виното в Илинденци, който се организира традиционно в първата събота на февруари, международния футболен турнир „ Мини футболна магия” – Микрево, празника на община Струмяни – винаги на 7 април, храмовите празници и курбани и мн. други. Изключително атрактивен е Мраморният град в Илинденци, където са експонирани творбите на над 65 световно известни скулптори в подножието на Пирин. От две години работим по създаването на картинна галерия, в която вече светят картините с имената на Свилен Блажев, Надежда Кутева, Анна Покровнишка, Огнян Механджиев, Иван Милушев, Пламен Бонев, Димитър Петрински и др., до месец ще открием посетителски център към общинската музейна сбирка и мн. други. Все по-често, благодарение на модерното читалище в Микрево, гостуват театри, организират се училищни и спортни събития. Много е важно да съхраняваме и развиваме традициите, да създаваме нови празници и привличаме младите.

–         Как Ви приемат хората, успяхте  ли да съхраните топлотата в отношенията с хората?

–         Винаги съм се държал по един и същи начин, и нямам намерение да се променям.

–         Как се разтоварвате?

–          Събирам се с приятели, карам ски, обичам екстремните спортове, карам АТВ. В края на пролетта сме планирали с младежите от общината да извървим с АТВ-та един офроуд маршрут по високопланинското Малешевие, за да им покажа, че Малешенската планина е неповторима и с огромен потенциал.

–         На кого искате да благодарите?

–         Да  благодаря на всички хора, с които вървим заедно в тази тежка ситуация и по този неравен път.

Снежана Стоименова, Пи-ар на община Струмяни

Едно интервю на

Ина КОКОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене