Таня Андреева: Само спешна помощ за хората без здравни осигуровки

Таня Андреева

Здравнонеосигурените ще имат право само на спешна помощ, както е навсякъде по света, каза здравният министър Таня Андреева по Нова телевизия. Тя заяви, че поддържа идеята хората, които нямат здравни осигуровки, да не получават медицинска помощ по Здравна каса, а да си плащат за нея или тя да им се отказва.

„Никой не е казал, че само фелдшери ще има в линейките. Обясни се в кои случаи лекарските асистенти и парамедиците ще бъдат изпращани. Никой не е казал, че лекарите излизат от линейките“, категорична беше министър Андреева по повод информации, че отпада задължението лекари да пътуват в линейките на спешната помощ.

Тя поясни, че част от реформата е въвеждане на телемедицината. За по-леки случаи като повишено кръвно налягане, което трябва да се измери и да се дадат някакви медикаменти, спокойно може отиде и лекарския асистент, който да го направи под ръководството на лекар.

„Ваксина се поставя само на клинично здраво дете и никой не би си позволил компромиса да направи обратното“, каза министърката. Така тя отговори на въпросите: „Ззащо по време на грип се бият ваксини?, „Защо държавата не поема отговорност за деца, пострадали от ваксини, след като задължава родителите да ваксинират деца.заяви?“.

По повод липсващите лекарства за онкоболните здравният министър обясни: „Големият проблем на липси на пазара, дори на медикаменти, които се внасят е паралелния износ – внасят се медикаменти от други страни за българския пазар, след това фирмите ги изнасят, за да ги продадат отново в други страни, където цените са по-високи.

От това, разбира се, фирмите генерират по-големи печалби“. Тя припомни, че има предложение в закона за лекарствените продукти за уведомяване и разрешителен период, така че държавата да осигури на пазара друг вид лекарствен продукт за дадено заболяване. „Причината не е в политиката на здравното министерство, а заради фармацевтичния бизнес“, добяви тя, цитирана от БЛИЦ.

В новата стратегия на министерството се предвижда още да бъде приет и списък със защитени болници, които няма да се закриват поради стратегическото им значение за системата, разкри Андреева.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене