Евакуират три семейства от Осина заради свлачище

67581-632x358

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов днес издаде заповед за евакуация на три семейства от село Осина, къщите на които са под заплаха от срутване заради активиралото се през последните дни свлачище, създало проблем на селото и през 2014 г.

„Общо около 10 души ще бъдат евакуирани. В момента с комисията търсим подходящи места, където да ги настаним временно, докато предприемем укрепителни дейности“, заяви за „Инфомрежа“ кметът на Осина Славчо Хаджиев.

Той допълни, че са подготвени за евакуация семействата на Сергей Арнаудов, Добромир Синанов и Снежана Мутафова.

По думите на кмета, семейството на Добромир Синапов, което е от 4 души, най-вероятно ще бъде изведено от старата им къща и ще бъде настанено в новата пристройка, за изграждането на която са му били отпуснати пари от общината при предишното бедствено положение.

4-членното семейство не обитава новото си жилище, тъй като то все още не е снабдено с вода. Този път обаче фамилията на Синапов е твърдо решена да се премести там.

Така комисията ще търси места за настаняване на другите две бедстващи семейства – на Снежана Мутафова и Сергей Арнаудов.

Кметът на Осина Славчо Хаджиев заяви, че след активирането на свлачището, по въпросните къщи са се образували нови процепи от над 10 см.

За извънредната ситуация от община Сатовча са информирали всички държавни институции.

Утре се очаква да бъдат направени повторни огледи от експертна комисия с участието на протипожарна охрана, която отговаря и за спасяване на населението по време на бедствия.

В Осина не липсват и скептични мнения по въпроса. Според едни бедствената ситуация се преекспонира, други пък смятат, че с нея дори се спекулира.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене