Топ ПРЕСА: „Академичен“ Благоевград – чалга, пиене на корем и бой

7

„Хайде на купона, скачай на пилона“ Този призив звучи в дискотеките в Благоевград, които почти всяка вечер се пукат по шевовете от клиенти, основно студенти.

Кръчмарството е единственият бизнес в областния център, който не се дава на икономическата криза. Вярно, конкуренцията е ожесточена, но все пак Югозападният  и Американският университет осигуряват близо 30 000 потенциални посетители на чалга клубовете.

По закон през лятото нощният живот заглъхва, но с настъпването на учебната година баровете отварят широко врати и иначе спокойният град се превръща в жужащ кошер. През есента и зимата нощно време никой не спи, а дори и в четири часа сутринта централните улици гъмжат от младежи, половината от тях вече солидно почерпени, които изтрезняват или в спешното отделение, или в ареста.

„Благоевград е студентски град. За съжаление повечето от младежите обаче идват тук не за да учат, а за да си поживеят. Далеч от родители и семейство, тук те губят задръжките си и често минават границата“, казват полицаи в областния град. Почти всяка вечер полицейските патрули разтървават биещи се младежки компании или пък викат линейка, за да прибере поредния пиян студент, лежащ на улицата в безпомощно състояние. Най-чести са инцидентите във вторник, петък и събота, когато кръчмите организират тематични студентски партита.

Битката е ожесточена.

Води се за всеки студент и клубовете се надпреварват да предлагат какви ли не промоции, за да привлекат клиентела.

В петък вечер, в полунощ, централните улици на града гъмжат от компании. Нощните клубове вече започват да се пълнят лека-полека. Няма кръчма, която тази нощ да остане без посетители. Навсякъде предлагат промоционален алкохол. Еднолитрова бутилка марково питие с четири енергийни напитки, например. Следва се принципът колкото повече поръчваш, толкова по-малко да плащаш. Никой не гарантира какво е качеството на ударните дози алкохол. На някои места момичетата пият безплатно или на половин цена.

519x348

Задължително купонът е с чалга музика. Практиката е доказала, че другите стилове не отварят достатъчно глътката на клиентите. Най-много от посетителите са студенти. Десетките хубави момичета, облечени като истински фолк звезди, привличат мъжките погледи и все по-често местните кръчми стават любимо място за забавление на големи компании и от други градове. Младежи, без да са студенти, от Дупница, Кюстендил или пък Петрич предпочитат благоевградските чалготеки за петъчния купон.

Към един час след полунощ всички са на черешата – гьобеците на оскъдно облечените момичета стават все по-кръшни, а мъжете продължават да пият. Към два часа сутринта всяка чалготека посреща на дансинга фолк певица. На много места като добавка към партито има полуоблечени танцьорки. Някъде пък ролята на професионални кючекини изпълняват самите сервитьори, които без проблем оставят таблите и се мятат на пилона.

В пет часа купонът все още е в разгара си, макар че посетителите вече са поуморени. Компаниите се изнасят на тумби и следващата спирка е единствената денонощна баничарница в самия център на Благоевград. Там нощно време има по-големи опашки от през деня. Това е мястото, където най-често почерпените студенти влизат в ожесточени схватки.

137052042180440

Дали скандалите и уличните боеве между пийнали компании са толкова чести само в Благоевград, не е ясно. Най-вероятно това се случва във всички градове, където има струпване на голяма студентска маса. Няма и точни данни кое провокира агресията у младите през нощта. Обикновено се почва с 2-3 „големи”, минава се през „ти накриво ли ме погледна”, а след опит за помирение от страна на охраната в заведенията се стига до „ти мен уважаваш ли ме” и накрая до „ти ли ме бутна или аз сам паднах”. Подметната реплика по адрес на красива девойка също нерядко е повод за юмручна разправия. С една дума сериозни поводи за кървавите сблъсъци по нощните улици на Благоевград няма. След две ракии дори един поглед е в състояние да провокира агресия, казват полицаи с опит.

„Всеки втори бой между младежи става пред закусвалнята. Младите излизат от дискотеките с алкохолен глад и се редят за топла баничка. На опашката всяка реплика или поглед накриво предизвиква агресия“, признават благоевградчани. „Две компании се срещат пред баничарницата. „Вие откъде сте“, питат едните. „Ами, от Благоевград.“ „И какво, проблем ли има?“ Така най-често започват скандалите, без ясна причина, убеден е началникът на Първо РУП. „Бият се без причина, но много жестоко“, допълва полицейският шеф. Често напрежението тръгва още от самото заведение. Там обаче охранителите извеждат двете компании навън и ги оставят да се довършат навън. „Когато гардовете ни звъннат, че изкарват на улицата скандалджии, ние реагираме на момента и отиваме и потушаваме напрежението. Много пъти обаче охранителите изритват пияните младежи пред дискотеката и ги оставят да правят каквото искат. Тогава стават големите побоища“, казва още той. В 90% от случаите екшъните стават в центъра на града от нафиркани до козирката младежи.

Докато мъжете се млатят без причина, девойките задължително влизат в схватка заради мъж, казва собственик на механа в областния център. Наскоро в неговото заведение охраната се видяла в чудо, докато разтърве две момичета, хванали се за косите. Накрая едната си тръгнала, но отмъкнала със себе си обувките на съперницата си, която си продължила купона в заведението боса, без да й мигне окото.

„Адски много се пие и всичките поразии стават от безконтролното наливане с алкохол. За съжаление обаче нямаме механизъм да ограничим това“, категорични са полицаите. Откакто пък влезе в сила забраната за пушене, скандалите стават отвън пред заведенията. Излизат на тумби отвън да дръпнат по някоя цигара – едните бягат с неплатени сметки, други пък се хващат за гушите.

Освен полицията медиците от Спешния център са другите, които всяка вечер се занимават с освинените младежи.

Екшъните, завършващи в Спешното и в полицейската клетка, са впечатляващи в един малък град като Благоевград. От тях около една четвърт са студентите в двата вуза и няколкото колежа. Такова съотношение на студенти на глава от местното население е значително и прави впечатление. Заради големия им брой градът почти се издържа от тях. На глава от населението Благоевград сигурно има най-много кръчми, кафенета и магазини за дрехи, които разчитат на оборот от младежите.

Пияни студенти нападат екипите на спешното отделение в Благоевград. „Причината младите хора да проявяват този вид агресия е поетото несъобразено количество алкохол, което влияе по различен начин на всеки един от тях. Някои ги кара на сънливост, други изпадат в  агресивно състояние. Има постоянно присъствие на пияни хора в отделението“, обясняват медици. В Благоевград няма изтрезвител и затова оставят пияните младежи да преспят и да се освестят в залите на спешното отделение. Агресивните пък изтрезняват в ареста. Лекарите признават, че буквално събират от улицата пияни младежи в безпомощно състояние. Повечето от тях са неадекватни, често идват напикани и буквално освинили се.

„Зарибяването“

Учащите се биват атакувани с пълна сила още от самото начало на новата учебна година. По традиция чалготеките предлагат партита само за първокурсници. Някои от заведенията организират конкурси – за най-красива студентка, за най-бързо пиене на алкохол, за най-добър кючек. Наградите са примамливи – плазми, мобилни телефони, лаптопи. Преди няколко години пък нощен клуб подарява чисто ново пежо на най-красивата студентка. Условието е завършващите ученички да празнуват със съучениците си до полунощ, а след това да продължат купона в чалготеката.

Когато пък ЮЗУ „Неофит Рилски“ излезе в едномесечна дървена ваканция заради икономия на гориво и студентите си заминаха по родните места. Това удари по бизнеса на кръчмарите, които на няколко пъти ходиха на крака при ректора да се молят да съкрати ваканцията. Даже били готови да платят разходите за топлото на вуза, само и само да се върнат клиентите.

През 2010 г. пък нощен клуб „Харем“ мина всякакви граници в напъните си да привлече клиенти, като предлагаше „секс на живо“. Всеки петък собствениците изкарваха на дансинга девойка с маска на лицето, която с двама младежи демонстрираше истински секс на дансинга. Вечерите бяха маскирани като частно парти, а за да видят шоуто, клиентите трябваше да платят двайсет лева вход и да си поръчат бутилка марков алкохол. Атракцията обаче не продължи дълго и от полицията затвориха заведението.

14

От известно време насам се появи и нова мода – удоволствието да пиеш, танцуваш и хвърляш салфетки.

Обичайна гледка в чалготеките е хвърлянето на салфетки. Даваш солидна сума пари, за да си купиш пакет, от който да вадиш салфетки и да замеряш приятелите си. Сметката за салфетки понякога е равностойна на тази на алкохола, но парите нямат значение, когато става въпрос за „кефа” да побелее пода около теб.

И едновремешните студенти се черпеха, не са прекарвали цялото си време в библиотеките, но до жестоки побоища рядко се стигаше. Алкохолът обаче по правило беше заради взет изпит или личен празник на някого. Колеги си пийваха, но най-често това ги провокираше към демонстрация на певчески данни, закачки и в последната фаза просто си лягаха да поспят. Едва ли бившите студенти отпреди 20-ина години имат спомени за такива сериозни и чести сбивания, на каквито сме свидетели сега.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене