Бертрам Ролман: Необходими са млади хора, които искат и могат да се издигнат в професията си

Бертрам РолманБертрам Ролман, председател на Сдру­жението и управител на Пирин Текс ЕООД

Като председател на Сдружение на предпри­емачите регион Гоце Делчев се чувствам от­говорен относно подхо­дящите икономически условия за местните предприемачи и за евен­туални инвеститори в региона.

Ако искаме той да се развива, трябва систем­но да подобряваме заедно с местните власти, с  образователната систе­ма, както и с общество­то, условията за бизнес.

На първо място като двигател на развитието и на заетостта в реги­она са фирмите от пре­работвателния сектор (облекло, обувки, трико­таж), туризъм и произ­водство на хранителни стоки. Тези сектори на икономиката осигуряват основния дял от търго­вията и услугите в реги­она. Заради тяхната екс­портна ориентираност регион Гоце Делчев вече има сериозен принос в положителния баланс на външната търговия на страната.

За да могат същите тези фирми да се разви­ват в дългосрочна перс­пектива, е необходимо недостигът от квалифи­цирани кадри и работ­ници да бъде преодолян. Необходими са млади хора, които искат и мо­гат да се издигнат в про­фесията си до професи­онално ниво.

Моето мнение е, че само така ще достигнем европейско ниво на сто­ки и услуги, които пред­лагаме.

Топ работници, Топ технолози, Топ инже­нери, Топ ръководите­ли, Топ мениджъри са нужни на фирмите, за да се реализират и утвърдят като производители на междуна­родния пазар.

Младите хора са бъ­дещето на нашите пред­приятия. Както те имат нужда от нас като ра­ботодатели, така и ние имаме нужда от тях като работници и служители. Възможно най-рано те трябва да се информи­рат какви възможности им предлага региона ни.

Необходимо е през различните етапи на тяхното образование училищата да им осигу­ряват адекватно профе­сионално ориентиране, както и информация за възможностите за реа­лизация в региона.

Добра идея е да бъде създадена практика учи­лищата да посещават фирмите ни където ще презентираме нашите продукти и възможност­ите за професионална реализация на завършващите своето образо­вание.

Ние, като предприема­чи е препоръчително да инвестираме в квалифи­кацията на младите хора и в тяхната интеграция в продуктовия сектор. До­бър пример за това е дуалното обучение, което реализираме в Пирин Текс. Тук в момента имаме 45 млади колеги в процес на дуално про­фесионално обучение за придобиване на про­фесия Оператор шевно производство.

За тези от тях, кои­то успешно завършат 3-годишното обучение плюс поне една година производствена прак­тика, възможностите да се реализират като технолози или групови ръководители са много големи.

Във връзка с квали­фикацията на кадри и в случай, че има желае­щи намеренията ми са да се създаде Център за професионално образо­вание към Пирин Текс през 2016 година.

Центърът ще работи в сътрудничество и с подкрепата на Клъстер за дуално образование в България и НПГ „Ди­митър Талев“. Центърът ще предлага обучение по технически профе­сии като Механик на промишлена техника, Ел. техник, Меха тро­пик.

Много е важно да има заинтересовани млади хора! Това до голяма степен зависи от роди­телите, от училищата и от изграждане на по­ложителен имидж на тези професии.

Бих искал да се обър­на и към безработните, които в нашия регион все още са над 10%. Апелът ми към вас е – търсете активно нова работа, кандидатствайте във фирмите ни за ра­бота! Назначаването ви на работа ще внесе се­риозна промяна към по­ложителна насока в ли- чностното развитие! Моето мнение е, че сред тези, които желаят да работят не би трябвало да има безработица, тъй като налице са реални възможности за преодоляването й. Ние като предприема­чи на регион Гоце Дел­чев се стараем да подо­брим работните условия в нашите фирми и те да станат по-атрактивни. Пред нас се изправя не­обходимостта да бъдем конкурентни на национално и международно ниво.

Всички трябва да зна­ем къде е мястото ни. Нивото на нашата зае­тост демонстрира до­колко конкурентноспо­собни и иновативни са нашите продукти. Ако нашият продукт при­влича интереса на меж­дународните купувачи, то със сигурност биз­несът ни ще се развива динамично. Тогава ще имаме условия за инвес­тиции, нови технологии, работни места и заплати на по-високи нива.

Препоръката ми към всички колеги предпри­емачи е да работят на светло! Нека да плащаме адекватни заплати за ка­чествена работа и услу­ги! Да осигурим заедно постоянното развитие на региона в дългосрочен план и да се погрижим за по-атрактивен живот на обществото.

Недостигът на квалифицирани кадри спъва развитието на местния бизнес

Недостигът на ква­лифицирани работни­ци спъва развитието на местния бизнес и води до влошено качество на услуги и стоки. Това е мнението на работода­тели от региона на Гоце Делчев, включили се в проучване, проведено през февруари и март т.г.

Проучването е осъ­ществено от Сдруже­ние на предприемачите след идентифицирана нужда от квалифициран персонал за предпри­ятията в регион Гоце Делчев, който включва четирите общини Гоце Делчев, Гърмен, Хад­жидимово и Сатовча. Целта му е да се проучи необходимостта от ква­лифицирани работници, завършващи средно об­разование с техническа професия. Проучването изследва тази необхо­димост в дългосрочен план, който обхваща период от 5-7 години.

За целта на изследва­нето бе използван въ­просник, структуриран като таблица, в която да бъдат посочени съответ­ните бройки нужен пер­сонал срещу примерни технически професии и различни категории персонал.

Изследвано е мнени­ето на предприемачи от производствени пред­приятия без значение от икономическия сектор, в който оперират или от големината на дейност­та им. Предварително са избрани фирми, имащи служители и работници от изброените в анкетата професии, но с тенден­ции за пенсионирането им или разширяване на производствената дей­ност.

Проучването е извър­шено сред 72 фирми от региона, от които 51% заявяват, че изпитват трудности в намирането на квалифицирани ра­ботници. Във фирмите, заявяващи недостиг на кадри за заети близо 6 000 работещи.

След анализ на анке­тата стана ясно, че най- търсените професии са техници, инженери и оператори на машини. От дефицитните кадри с висше образование най-желани се оказват инженери-технолози, необходими предимно на шивашкия сектор с 38 посочени броя техно­лози.

Най-широката група квалифицирани кадри със средно образование, чиято липса измъчва бизнеса, е тази на тех­ниците с 94-ма посоче­ни нужни техници. От тях 22 са мехатроници.

Гова е нова за България професия и в частност за средните специални и висши училища,- Тя съчетава обучение по механика, електроника, компютърни техноло­гии, информатика. Ме- хатрониците са посоче­ни от 8 различни бранша в местната икономика като обувната промиш­леност, различни видове производства и предос­тавяне на високоспеци­ализирани услуги.

В групата на техни­ците са също електро­техници (30 посочени), техници промишлена техника (25 броя), мон­тьори на различна тех­ника (10), ветеринарни и строителни техници (общо 4), настройчик на радио техника (2) и един авто-електро техник.

Професиите, свързани с металообработване също са широко застъ­пени в анкетата от пред­приятия, опериращи в икономическите секто­ри строителство, храни­телно-вкусова промиш­леност *и .-производство – пластмасови изделия, ципове, облекло. Таки­ва са шлосер-монтьор и шлосер-електрозаварчик (по 8 посочени), стругар (7), фрезист (5 броя) и трима леяри.

Сред всички посочени като желани професии най-висок брой недос­татъчни работници са от нискоквалифицираната професия оператор на машина. Почти всички участващи производ­ства са заявили нужда от оператори, които дос­тигат 250 броя необхо­дими работници. От тях повече от половината – 153 броя, са заявени от шивашката промишле­ност, която е най-разви­тия вид производство в региона на Гоце Делчев през последните годи­ни.

В групата на квалифи­цираните работници с необходим опит и задъл­жителни предварителни знания са работниците, отговарящи за упра­влението на качеството с необходими 25 броя работещи предимно за производствените пред­приятия. Останалите професии от тази трупа са дърводелци (9 броя), отчетници (4 броя), мотокаристи, кроячи и монтажници.

От необходимите на бизнеса кадри са по­сочени и администра­тивни служители като касиер-счетоводители и отговорници човешки ресурси.

Проучването за нуж­дите на бизнеса от квалифицирани ка­дри е предоставено на трите средни училища в Гоце Делчев, както и на кмета на община Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене