Гръмналият бойлер в дома на А. Демирова е с гаранция 6 г., остави щети за над 6000 лева

13

„Щетите от гръмналия бойлер в къщата на 71-годишната Атидже Демирова в петричкото село Камена надхвърлят 6000 лева”, каза вчера синът й Осман Демиров, кметски наместник на селото. Вчера той се срещна с петрички адвокат, за да обсъдят по какъв начин и какъв иск да предявят на фирмата-производител. Същественият пропуск, който допуснало семейство Демирови, е това, че не са сигнализирали за инцидента в противопожарната служба и полицията. Полицаи вчера обясниха, че това би им помогнало при воденето на дело срещу производителя на гръмналия бойлер. При подобни случаи на оглед на място идва специалист от противопожарната служба, който писмено констатира причините за взрива – неправилно свързване или техническа неизправност. Ако специалистът констатира, че причината е в неправилно свързване, тогава е невъзможно да се предяви иск на фирмата-производител. Ако обаче писмената констатация е за техническа неизправност, това би помогнало фирмата да бъде осъдена да изплати обезщетение.

Както „Струма” писа, бойлерът в дома на Атидже Демирова гръмна завчера сутринта около 6 часа. Той се е намирал в приземния етаж, който се използва като мазе. Каменните стени са дебели. Над помещението с бойлера има бетонна плоча, укрепена със здрави трегери. Експлозията била толкова мощна, че паднала дебелата носеща каменна стена. В това време майката на Осман Демиров лежала в старото си желязно легло точно над бойлера. Ударната вълна пробила плочата и подхвърлила до тавана леглото с възрастната жена. Единствено железните табли я спасили от по-сериозни наранявания. Готварската печка до нея също подскочила до тавана. Ударната вълна я превърнала в непотребна ламарина. Масата в стаята е на парчета. Дюшемето е изпотрошено, в рамките на прозорците няма стъкла, изпочупени са прозорците в цялата къща и на комшиите. Осман Демиров веднага закупил материали и извикал майстори да наливат наново плочата.

„Майсторите установиха, че може да падне цялата къща, и се наложи да подпират стените с крикове. Веднага възстановиха падналата носеща стена. Разговарях с адвокат. Той ми каза, че в наша полза е това, че преди време се наложи да се сменят копчетата на бойлера. Ремонта извършиха двама техници от оторизиран сервиз на фирмата. Те обаче не са отбелязали в гаранционния талон кога и какво са ремонтирали. Бойлерът е закупен на името на брат ми Сали на 9 април 2011 година. Гаранцията е 6 години. Пазим документите за закупуването на бойлера от магазин в Петрич”, каза Осман Демиров.

14

От гаранционната карта на бойлера се вижда, че производител е „Виком” ЕООД – Хасково. На двата телефона, посочени в гаранционната карта, вчера никой не отговаряше.

Оператор на телефона за граждани на Комисията за защита на потребителите вчера препоръча при подобни случаи потърпевшите да се обръщат с претенции първо в магазина, в който са закупили уреда. „Ако там ви откажат да удовлетворят исканията ви, тогава се обърнете непременно към адвокат”, казаха на телефона на КЗП.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене